ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fritiden gör oss mer stressade än jobbet

Josefin Svenberg · 22 Maj 2014
Uppdaterad 22 Maj 2014
När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? Lina Lindell, 24, försäkringshandläggare – Det är mest tidspress på fritiden, den där mellantiden när man ska hämta ungar och allt det där. Den tiden är värst.

När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? Lina Lindell, 24, försäkringshandläggare – Det är mest tidspress på fritiden, den där mellantiden när man ska hämta ungar och allt det där. Den tiden är värst. Foto: Gustav Hugosson


En ny undersökning visar föga förvånande att var fjärde svensk är stressad på jobbet – men ännu fler känner en hög tidspress på sin lediga tid. I dag förväntas vi förverkliga oss på fritiden”, säger sociologen Filip Fors.

klar

Artikellänk är kopierad

När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? 
  Nicklas Widenberg, 39, jobbar på bank  – På fritiden. Jag har bara två timmar efter jobbet varje dag när jag ska hinna med barn, trädgård, allt. I går klippte jag gräset klockan 21.30 på kvällen. Det är ju lite sent.     Wilhelm Bühring, 37, jobbar på bank  – Det är absolut svårast att få ihop det på fritiden. Att hinna med att umgås med barnen innan de går och lägger sig.
När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? Nicklas Widenberg, 39, jobbar på bank  – På fritiden. Jag har bara två timmar efter jobbet varje dag när jag ska hinna med barn, trädgård, allt. I går klippte jag gräset klockan 21.30 på kvällen. Det är ju lite sent.    Wilhelm Bühring, 37, jobbar på bank  – Det är absolut svårast att få ihop det på fritiden. Att hinna med att umgås med barnen innan de går och lägger sig.Foto: Gustav Hugosson
När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? 
  Cathrin Rosenkrantz, 49, jobbar med försäkringar – Jag är mer stressad på jobbet med att klara alla leverenser och så. Jag har ju inga småbarn så jag har bara mig själv att ta hand om på fritiden.
När upplever du den värsta tidsbristen – på jobbet eller fritiden? Cathrin Rosenkrantz, 49, jobbar med försäkringar – Jag är mer stressad på jobbet med att klara alla leverenser och så. Jag har ju inga småbarn så jag har bara mig själv att ta hand om på fritiden.Foto: Gustav Hugosson

Svenskarnas fritid verkar vara långt ifrån fri. Då känner vi nämligen en ännu högre tidspress än vad vi gör på jobbet, enligt en ny undersökning från Wise group.

– En förklaring är att man tar med sig jobbet hem och att stress man har på arbetet därmed spiller över på fritiden. Det är svårare att koppla bort jobbet i dag när vi hela tiden är tillgängliga via telefon och e-post, säger Filip Fors, sociolog vid Umeå universitet.

– Men stressen efter arbetstid kan också bero på att det finns så otroligt många saker som man kan ägna sig åt på fritiden – och framför allt som man förväntas ägna sig åt. I dag förväntas vi förverkliga oss på fritiden och göra en massa aktiva saker. Fritiden är inte längre en form av återhämtning från jobbet.

Att det är fler som känner en mycket hög tidspress när de är lediga, än när de arbetar, kan Filip Fors dock inte ge någon förklaring till.

– Det är lite överraskande resultat, jag vet faktiskt inte om man har sett det i tidigare forskning. Jag hade gissat att fler ändå kände sig mer stressade på jobbet, säger han.

Den nya undersökningen visar att kvinnor i större utsträckning än män upplever att tiden inte räcker till, både på och utanför arbetet. En jämförelse mellan olika branscher visar att den högsta stressnivån på jobbet finns bland dem som arbetar med pedagogiskt och socialt arbete – och de är även mest stressade på fritiden. Minst stressade på jobbet är de som jobbar med data och IT.

2 517 svenskar i åldern 18-74 år har besvarat undersökningen ”Wise Happiness 2014”, som är genomförd av Yougov under perioden 12-17 mars i år.

LÄS MER:

► Stressen på arbetsplatsen gör oss allt sjukare

► Nina brände ut sig på drömjobbet

► Så många svenskar har stressmage

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro