ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fritidsgård stängs ner efter allvarliga missförhållanden

Sophie Tanha · 9 Maj 2019
Uppdaterad 9 Maj 2019
Genrebild.

Genrebild. Foto:  Henrik Montgomery/TT


En fritidsgård norr om Stockholm stängs ner för gott. Orsaken är att delar av personalen ska ha ägnat sig åt sexuella trakasserier, våld som bestraffning och systematiska kränkningar, enligt en utredning.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av mars kom uppgifterna om att fritidsgården som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år präglats av dålig miljö. Verksamheten stängdes ner medan uppgifterna, som även polisanmälts, var under utredning.

Grova missförhållanden

Nu när Sollentuna kommuns egna utredningen är klar visar det sig att delar av personalen ägnat sig åt grova missförhållanden. Handlingar som sexuella trakasserier, våld som bestraffning och systematiska kränkningar ska ha förekommit.

– Det som hänt är djupt beklagligt och ett stort misslyckande från vår sida. Den situation som varit är helt oacceptabel. Kommunens fritidsgårdar ska vara en bra och trygg plats för barn, unga och medarbetare, säger Manfred Holmelin, tillförordnad kommundirektör i ett pressmeddelande.

Stöd till drabbade barn

Nu erbjuder kommunen stöd till barn och anhöriga som drabbats eller mår dåligt av händelserna. Förutom polisanmälningen har en arbetsrättslig process inletts mot delar av fritidsgårdens personal.

– Jag känner mig besviken, arg och upprörd över att detta har kunnat ske. Fritidsgårdarna är en samhällsviktig funktion som ska erbjuda barn och unga en stabil och säker miljö. Där har vi brustit. Nu fokuserar vi på att erbjuda stöd och hjälp till de som blivit utsatta, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro