ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fritt fall – facken tappar de unga

Leif Oldenburg · 4 Nov 2011
Uppdaterad 4 Nov 2011

Ungdomarna sviker facket. I dag är bara var tredje ung arbetare fackligt ansluten. För 15 år sedan låg siffran på 80 procent. Så ska facken locka de unga tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag är med av solidaritetsskäl, men det är också skönt att veta att om något händer så finns det alltid någon att ringa, säger Marlene Solca, 29, teaterpedagog, Stockholm. Till vänster lillasyster Milva Solca.
– Jag är med av solidaritetsskäl, men det är också skönt att veta att om något händer så finns det alltid någon att ringa, säger Marlene Solca, 29, teaterpedagog, Stockholm. Till vänster lillasyster Milva Solca.Foto: Klara Leo

– Utvecklingen på arbetsmarknaden har gett näring åt mer individualistiska värderingar, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. En färsk LO-undersökning visar att det stora raset bland ungdomarna inträffade mellan 2006 och 2010. I januari 2007 höjdes a-kasseavgifterna kraftigt samtidigt som skattereduktionen för fackavgift och a-kassa försvann. – Många vägde nyttan mot kostnaderna och valde bort facket, säger Anders Kjellberg som forskat i facklig organisationsgrad. En stor del av ungdomsgruppen 16–24 år arbetar inom hotell- och restaurang där snittlönen för branschen är 19 600 kronor före skatt. – Om man ska betala fackavgift och a-kassa för närmare 700 kronor i månaden måste facket visa att man finns och gör nytta, säger Anders Kjellberg. Många unga har dess-utom tillfälliga anställningar och flyttar runt mellan olika arbetsplatser. År 1990 var 476 000 unga i gruppen 16–24 år fast anställda. Förra året låg siffran på 200 000. – Ungdomarna hinner ofta inte ens få kontakt med facket innan det är dags att byta arbetsplats, säger Anders Kjellberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro