ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fritt fram för män att skreva med benen i lokaltrafiken

Linnea Carlén · 5 Mar 2015
Uppdaterad 5 Mar 2015

"Man-spreading", det engelska ordet för mäns överdrivet breda sittstil i kollektivtrafiken, har blivit en riktig snackis och ett uppmärksammat problem sedan New Yorks tunnelbana i vintras startade en kampanj mot fenomenet. Trots detta lär det inte bli någon liknande kampanj i vare sig Stockholm, Malmö eller Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Manligt skrevande i lokaltrafiken är ett rejält irritationsmoment för en del. Men det finns mycket att störa sig på, och vare sig SL, Västtrafik eller Skånetrafiken planerar någon "man-spreading"-kampanj.
Manligt skrevande i lokaltrafiken är ett rejält irritationsmoment för en del. Men det finns mycket att störa sig på, och vare sig SL, Västtrafik eller Skånetrafiken planerar någon "man-spreading"-kampanj.Foto: TT

Sedan december i fjol pågår en kampanj i New Yorks tunnelbana, MTA, som riktar sig till den manliga delen av befolkningen. Syftet är att få män som ägnar sig åt så kallad "man-spreading", det vill säga att bresa på benen i tunnelbanan, att tänka efter innan de breder ut sig.

Till alltomstockholm.se kommenterar Lovisa Åbom, pressinformatör på SL, hur de ser på företeelsen:

– Det är inte okej att ta upp hela sittdelen för sig själv. Visa hänsyn. Ta inte mer plats än du behöver. Sitt på den del som är ditt eget säte.

Enligt Åbom har SL dock inga planer på att införa en liknande kampanj mot män som särar på benen i Storstockholms lokaltrafik.

– Många har reagerat och tyckt att detta är något även Stockholms män borde tänka på. Vissa vill gärna att det skulle finnas en sådan kampanj här. Jag har själv blivit mer uppmärksam på att det är ett beteende i Stockholmstrafiken, säger hon till alltomstockholm.se.

Inte heller Lena Joven på Västtrafiks presstjänst tror att det kommer bli aktuellt med en liknande kampanj i kollektivtrafiken i Göteborg med omnejd.

– Det finns alltid olika synpunkter från resenärer om hur man ska bete sig. Men nej, vi har inte planerat en sådan kampanj. Man ska samsas på öppna allmänna ytor. Det får nog vara lite upp till var och en att ta hänsyn till, säger hon till Metro.

De ska enligt henne inte haft några klagomål rörande just "man-spreading".

I Malmö och lokaltrafiken i Skåne som helhet är en kampanj mot män som tar sig lite väl mycket frihet.

– De flesta stör sig på att man har väskan på andra sätet, det är betydligt vanligare. Det är väskan som är det stora problemet, säger Ulrika Mebius, infomationschef vid Skånetrafiken.

Det blir inte heller någon "väskan i knät"-kampanj, meddelar Mebius.

I SL:s senaste undersökning, som gjordes 2011, ska det värsta irritationsmomenten i kollektivtrafiken varit personer som obrytt lägger upp fötterna på motsatt säte och inte lämnar plats för avstigande innan de själva går på, säger Lovisa Åbom till alltomstockholm.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro