ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fruns ultimatum: Du får välja mellan mig eller vårt barn

Emma Björkman · 7 Feb 2015
Uppdaterad 7 Feb 2015
Leo övergavs av sin mamma för att han har Downs syndrom. Här sitter han med sin pappa Samuel Forrest. 

Leo övergavs av sin mamma för att han har Downs syndrom. Här sitter han med sin pappa Samuel Forrest.  Foto: Privat / ABC News


Samuel Forrest son Leo föddes med Downs syndrom. Det gjorde att hans mamma tog avstånd från bebisen. Pappan startade en insamling på nätet för att kunna få råd att ge sitt barn ett gott liv – hittills har han fått in över en miljon kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyzeeländska Samuel Forrest och hans armeniska fru hade precis fått sitt första gemensamma barn. Den nyblivne pappan stod utanför förlossningssalen i Armenien när en barnläkare kom ut med ett litet knyte i famnen – hans son Leo. – Hon hade täckt över hans ansikte och sjukhuspersonalen ville inte låta mig träffa varken honom eller min fru. När läkaren kom ut sa han ”Det är ett stort problem med din son”, säger Samuel Forrest till ABC News. Han fick veta att Leo har Downs syndrom, en kromosomrubbning som leder till en utvecklingsstörning. I Armenien är det vanligt att barn med särskilda behov överges av sina föräldrar och placeras i barnhem, skriver FN i en rapport. Det ville även Samuel Forrest fru göra. – Hon sa att om jag behöll vår son skulle vi skilja oss, säger han. Men så fort han fick se sin son var valet självklart. – Jag tittade på honom och sa att han var perfekt och att jag ville behålla honom.För Samuel Forrest, som är från Auckland i Nya Zeeland, kom Armeniens syn på barn med särskilda behov som en chock. – Det som händer när ett barn som vårt föds är att de säger att man inte behöver behålla det. Min fru hade redan bestämt sig och beslutet togs bakom min rygg, förklarar han. En vecka efter sonens födsel ansökte hustrun om skilsmässa. ABC News har varit i kontakt med bebisens mamma som bekräftar att hon fött en son med Downs syndrom och skiljt sig ifrån sin make, som nu har vårdnaden om deras barn.  Samuel Forrest har nu bestämt sig för att flytta tillbaka till Nya Zeeland tillsammans med sin son. Han berättar för ABC News att hans knappa ekonomiska resurser fick honom att starta en insamling på nätet för att på så sätt få råd till resan och kunna ge sin son en dräglig tillvaro. Efter att flera medier uppmärksammat den nyblivna pappans kamp för sin son nåddes insamlingsmålet på nära 500 00 kronor efter bara nio dagar. I skrivande stund har privatpersoner donerat över 1,4 miljoner kronor till Leo. Samuel Forrest skriver på donationssidan Go fund me att en stor del av summan ska doneras till förmån för barn med särskilda behov i Armenien. – Efter vad jag gått igenom med Leo kommer jag inte luta mig tillbaka och se på när bebisar lämnas till barnhem. Ett barn med Downs syndrom får en stämpel och om vi kan se förbi den kommer vi se att de är normala. De är lite annorlunda jämfört med oss men de är fortfarande normala, säger Samuel Forrest. 

Pappans insamling till sin son.
Pappans insamling till sin son.Foto: Gofoundme.com
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro