ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fucka inte upp, Jens

Urban Brådhe · 29 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Nästa vecka släpps ”Aldrig fucka upp”, uppföljaren till Jens Lapidus succédeckare ”Snabba cash”. 

Nästa vecka släpps ”Aldrig fucka upp”, uppföljaren till Jens Lapidus succédeckare ”Snabba cash”. 


klar

Artikellänk är kopierad

Affärsjuristen Jens Lapidus hade egentligen inga förväntningar alls när han romandebuterade hösten 2006. Ett och ett halvt år senare har Stureplansdeckaren ”Snabba cash” sålts i 400 000 exemplar, ska ges ut i 18 länder och blir långfilm nästa år.

Och han som trodde att han aldrig mer skulle skriva någon bok släpper i nästa vecka uppföljaren ”Aldrig fucka upp”.Den nya romanen kretsar kring nya karaktärer i Stockholms undre värld – en gangsterboss, en brutal polis och en före detta legosoldat som startar sitt eget krig.

Ditt liv måste ha förändrats rejält sedan gick du förvandlades från en anonym jurist till en succéförfattare?– Nej, jag har fått barn och bytt jobb. Det är två stycken förändringar för mig som människa, men i övrigt har det inte förändrat någonting. Det är inte så att jag åker ned till Stureplan och går före i kön. Det är inte min grej.Du är advokat sedan två månader tillbaka. Har du haft något mer fall än en trimmad moped?– Det har varit påstådda butiksrån och en kidnapping. Man kan inte gå direkt på värdetransportrån och mord. Jag är förresten fortfarande upprörd över det där jävla mopedmålet, som jag förlorade.

Vad har du fått för respons från den undre världen? – Folk är positiva och tycker boken är trovärdig. ”Snabba cash” är så vitt jag förstår populär på biblioteken i häkten och på anstalter. Det är också roligt att det är killar som säger: ”Jag har aldrig läst en bok – förrän nu”. Det är min folkbildande insats. Men att jag skulle inspirera eller glamourisera brottslighet har jag svårt att se. Snarare tvärtom, jag skriver lite jävligare än vad det egentligen är.

Tycker ”buset” att du känner och förstår dem?– Ja, en del säger ”Du vet hur det är”. Sedan är det många som frågar: ”Det måste vara min polare du skriver om”. När man har som bas att det ska vara trovärdigt tror folk att man plockat upp varenda detalj – och så letar de efter verkligheten i boken. Men ibland kan jag höra ”stories” via jobbet som ingen skulle kunna skriva för att ingen skulle tro på det. De är för fantastiska.

Får du mycket inspiration på jobbet nu?– Ja, men som advokat har jag tystnadsplikt och allt kan inte läcka över i mitt skrivande. Det går inte, då kan man bli utkickad ur advokatsamfundet och det är ingen risk jag tar.

Vad har du för förväntningar på Tre vänners filmatisering av ”Snabba cash”?– Det är skitkul, men jag ser det mest som en bonusgrej. Jag är inte så jätteinvolverad i den processen. För mig är det mycket större att komma med en ny bok.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro