ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fuglesang: start den 7 eller 9

Stockholm TT · 3 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På måndag sker ett nytt försök att lägga rymdstationen ISS i en bättre bana för dockning av rymdfärjan med bland andra svensken Christer Fuglesang ombord.

Skulle det misslyckas kan farkosten ändå lyfta från jorden den 7 december, skriver Fuglesang i ett e-postbrev från sin karantän på rymdbasen. Det är det tidigaste datumet för avfärd enligt USA:s rymdflygstyrelse Nasas planer.

Däremot är det oklart om ett startförsök kan ske den 8. Annars måste färjan kanske vänta ett dygn till, skriver svensken.

Fuglesang beskriver problemen med ISS läge som små och "inget som helt stoppar oss". Ryssarna har gjort två tidigare försök att lägga rymdstationen i en bättre bana för dockning med rymdfärjan. De försöken avbröts i förtid och nu ska det vara utrett vad som varit problemen.

Färjans besättning hoppas att, mitt bland andra göromål som måste skötas under resan till ISS, kunna fotografera norrsken, skriver Fuglesang.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro