ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fuktskadorna ökar – kostar nu 100 miljoner i veckan

Leif Oldenburg · 15 Jan 2013
Uppdaterad 15 Jan 2013
Eva Blomqvist från Enskededalen i Stockholm har haft sju vattenläckor på tio år. Fläckarna hon upptäckt i taket var dyngsura. 

Eva Blomqvist från Enskededalen i Stockholm har haft sju vattenläckor på tio år. Fläckarna hon upptäckt i taket var dyngsura.  Foto: Isabel Svensson


Vattenskadorna har ökat med 17,5 procent sedan 2006. Totalt kostar vattenskadorna 100 miljoner kronor i veckan. Eva Blomqvist har drabbats av sju stora läckor på tio år.

klar

Artikellänk är kopierad

Eva Blomqvist hade bara bott två månader i lägenheten i Enskededalen när hon upptäckte de första fläckarna i taket.

– De var dyngsura. Sedan dök det upp stora, äckliga blåsor som bubblade.

Under tio år har lägenheten på Bersågränd drabbats av vattenskador sju gånger. Kring nyår var det dags igen.

– Det bara forsade ner efter väggarna. Just nu ser det ut som ett bombnedslag. Jag mår illa och min tonårsson har tappat aptiten, berättar Eva.  

Gång på gång har hyresvärden varit på plats för att sanera – men problemen har hela tiden kommit tillbaka. Enligt Svenska Bostäder är det fyra lägenheter i området som har samma problem. 

– Den här typen av huskonstruktioner från 1980-talet är problematiska. Våningarna ovanför är byggda med terrasser som kan svämma över när det exempelvis kommer mycket snö eller avrinningen blockeras. Vi har höjt terrasströsklarna och hjälpt till med snöskottning och rensning. Tyvärr har det inte räckt, säger Ingegerd Bills, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Nu evakueras Eva Blomqvist och hennes son. Väggarna i lägenheten ska rivas och golven brytas upp. 

– Problemen skulle åtgärdats redan vid första vattenskadan. Det är orimligt att det ska få pågå under tio års tid. Vi kommer kräva att hyresgästen får ekonomisk kompensation, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren.

Störst ökning i fritidshus

Sedan 2006 har vattenskadorna i villor, fritidshus och lägenheter ökat med 17,5 procent. 

Skadorna beräknas kosta fastighetsägarna och försäkringsbolagen mer än 5 miljarder kronor per år – det motsvarar drygt 100 miljoner i veckan. Störst är            ökningen i fritidshus, 29,9 procent. 

– Det är en långsiktig trend som kan bero på okunskap. Vi brukar tala om en Martin Timell-effekt. Folk blir inspirerade att fixa saker själva, men det som ser lätt ut på tv är inte alltid så enkelt i verkligheten, säger Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

Skadorna i villor har under samma tid ökat 17,0 procent. I lägenheter ligger ökningen på 12,3 procent.

Över hälften av alla vattenskador drabbar bad-          eller duschutrymmen.

Under kalla vintrar som 2007 och 2011 ökar vattenskadorna med cirka 30 procent.

Källor: Trygg-Hansa, Vattenskadeutredningen 2005, If

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro