ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Full av charm och humor

C-G Karlsson · 24 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ellen Page och Michael Cera spelar de unga blivande föräldrarna Juno och Bleeker.  

Ellen Page och Michael Cera spelar de unga blivande föräldrarna Juno och Bleeker.  


klar

Artikellänk är kopierad

Titel: JunoGenre: KomediBetyg: ••••

Den begåvade unga aktrisen Ellen Page (”Hard candy”, ”American crime”) spelar den 16-åriga titelfiguren som blir gravid efter att, av nyfikenhet, ha testat sex tillsammans med kompisen Bleeker. Han görs av den lika sevärde Michael Cera – blygisen i ”Supersugen”. Juno väljer att föda men letar först upp två lämpliga adoptivföräldrar, som spelas av Jennifer Garner och  Jason Bateman. Vi är många som länge har haussat den här filmen. Det finns alltså risk för att ”orimligt höga förväntningar”-spöket har satt klorna i er som noterat detta. Dumt nog upplyser jag nu er som kanske missat lovorden om att ”Juno” flödar över av charm, intelligens och humor.

Liksom tjejduon i ”Ghost world” är huvudfigurerna även i ”Juno” lillgamla ”know it all”-typer som ledigt levererar översmarta repliker i parti och minut. Inte helt realistiskt kanske, men jag har för kul för att bry mig. Dessutom ser en diskret ömsinthet till att allt inte bara blir coolt och kul utan även rätt gulligt, utan att filmen för den skull lägger huvudet så där irriterande på sned.

Will Smith ensam kvar bland monster och zombier.
Will Smith ensam kvar bland monster och zombier.

Monsterrulle som setts förr

Titel: I am legendGenre: Sci-fi-thrillerBetyg: •••

Året är 2012. Majoriteten av jordens befolkning har slagits ut av ett virus, resten har förvandlats till blodtörstiga zombievarelser. Och i ett öde New York lever Robert Neville, den sista människan.”I am legend” bygger på en bok (och ett tema) som filmatiserats många gånger förr. När Will Smith i nattmörkret ligger gömd i ett badkar tillsammans med sin schäfer och en fet bössa, samtidigt som något rör sig utanför lägenhetsdörren, sammanfattas filmens bästa stunder.Men det kunde man ju se i trailern. När de fula datoranimerade monstren blir för smarta och logiken börjar halta blir det småsegt. Jag gillar Will Smith, men att se honom traska runt, runt bland kraschade bilar, skyltdockor och trasiga hus är i längden rätt påfrestande.

Deckarparet i ”Gone baby gone” spelas av Casey Affleck och Michelle Monaghan.
Deckarparet i ”Gone baby gone” spelas av Casey Affleck och Michelle Monaghan.

Tät thriller i Afflecks regi

Titel: Gone baby goneGenre: ThrillerBetyg: ••••

Fyraårig missbrukardotter från Bostonslummen försvinner spårlöst. Lokalt deckarpar (Casey Affleck och Michelle Monaghan) anlitas för att hitta henne och hamnar i en mörk labyrint där inget och ingen är vad man först tror. Ben Afflecks regidebut är en tät, oförutsägbar thriller med stark miljöfärg, efter en roman av Dennis Lehane (”Mystic river”).

Indignation i bästa Michael Moore-anda i ”Den stora utförsäljningen”.
Indignation i bästa Michael Moore-anda i ”Den stora utförsäljningen”.

Om privatiseringshets

Titel: Den stora utförsäljningenGenre: DokumentärBetyg: •••

Om följderna när el, vatten, sjukvård och järnvägar privatiseras. Vi möter drabbade individer i bland annat Sydafrika, Filippinerna och Bolivia. Fattiga filippinskan Mindas desperata kamp för att köpa dialys åt sin njursjuke son gör särskilt ont i hjärtat. Rak, effektiv tysk dokumentär utan Michael Moores klatschigheter men med samma tydliga ärende och avsaknad av motröster.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro