ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Full fart på svenska exporten

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Exporten i mars landade på hela 100,6 miljarder kronor, jämfört med 82,5 miljarder samma månad i fjol. Även importen ökade men inte lika snabbt. Importvärdet ökade med 20 procent till 83,1 miljarder. Det betyder också att handelsnettot, skillnaden mellan exporten och importen, ökade med 30 procent till 17,5 miljarder kronor. -Det är överraskande starka siffror. Under första kvartalet har vi haft en påtagligt stark export och det har inte riktigt avspeglats i konjunkturbarometrarna, säger Robert Bergqvist, chefanalytiker på SEB. Inflation Lyftet beror på en stark internationell konjunktur, inte minst i USA och på många håll i Asien. Men även Europa har kvicknat till och exporten har stigit kraftigt även till EU-länderna. Men det område som gett det största handelsöverskottet är Nordamerika.

De starka exportsiffrorna kan rentav bidra till att SEB skriver upp sin BNP-prognos för 2006. I februari spådde SEB 3,3 procent men det kan nu bli några tiondelar högre.

Samtidigt innebär starkare tillväxt större risk för inflation och därmed ökar sannolikheten för höjd ränta. Det blir dock knappast någon räntehöjning vid Riksbankens direktionsmöte i slutet av veckan. Men en höjning i juni tror de flesta räntebedömare på i dagsläget. Öst lockar Den svaga kronan har bidragit till att hjälpa de svenska exportföretagen men samtidigt har de starka exportsiffrorna inte lett till att kronan stärkts som den borde enligt den nationalekonomiska skolboken.

Anledningen är att de svenska företagen satsar mer utanför Sverige och att exportvärdet i stället satsas på investeringar utanför Sverige, tror Bergqvist. -Vi ser inte att exportflödena, som ser väldigt fina ut på papperet, kommer hem till Sverige igen, säger Bergqvist. -Det är inte ett uttryck för någon misstro mot Sverige, men när man söker nya investeringsmöjligheter och nya marknader är det inte primärt i Sverige. Det är snarare Östeuropa och Asien som lockar, fortsätter han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro