ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Full garderob – men inget att ha på dig?

Katarina Matsson · 16 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Martina Bonnier planerar sina klädinköp i stället för att spontanshoppa.  

Martina Bonnier planerar sina klädinköp i stället för att spontanshoppa.   Foto: Lotta Imberg


Martina Bonnier guidar dig till planerade klädköp

klar

Artikellänk är kopierad

Shoppar du mycket – men har ändå inga kläder att ta på dig? Du är inte ensam. – Ett av de största felen många gör är att ­spontan­shoppa, säger modeexperten Martina Bonnier.

Själv planerar Martina Bonnier, författare till boken ”Fashionista” och modechef på Damernas Värld, DV Mode samt DV Man, målmedvetet sina inköp och satsar på ett fåtal plagg som kompletterar garderoben. – Jag satsar en större summa på det och avstår sedan från en massa spontana inköp, säger hon.

7 tips: Så gör du för att få ihop en komplett klädskatt

1. Gör investeringar.Satsa på klassiker. Det kan låta tråkigt men ger dig en bra bas. Det där tokroliga plagget du spontanshoppade på lunchen känns kanske inte lika lättburet en grå måndagsmorgon. Chanels väska 2.55 är ett klassiskt exempel från Martina Bonniers egen garderob.
1. Gör investeringar.Satsa på klassiker. Det kan låta tråkigt men ger dig en bra bas. Det där tokroliga plagget du spontanshoppade på lunchen känns kanske inte lika lättburet en grå måndagsmorgon. Chanels väska 2.55 är ett klassiskt exempel från Martina Bonniers egen garderob.Foto: Lotta Imberg
3. Lär dig din modehistoria.De flesta designer har så kallade signaturplagg – något de gör extra bra (och som ofta blir en klassiker). – Köp det som märket är känt för, säger Martina Bonnier. Svenska Odd Molly känns till exempel igen på sina fina mönster, medan Lovisa Burfitt tidigt gjorde sig känd för sina flättekniker. Genom att upptäcka oetablerade designer kan du själv vara med när modehistoria skapas – utan att vända ut och in på plånboken.
3. Lär dig din modehistoria.De flesta designer har så kallade signaturplagg – något de gör extra bra (och som ofta blir en klassiker). – Köp det som märket är känt för, säger Martina Bonnier. Svenska Odd Molly känns till exempel igen på sina fina mönster, medan Lovisa Burfitt tidigt gjorde sig känd för sina flättekniker. Genom att upptäcka oetablerade designer kan du själv vara med när modehistoria skapas – utan att vända ut och in på plånboken.Foto: Lotta Imberg

3. Förstå hantverketI sitt jobb har Martina Bonnier sett hantverket på nära håll, till exempel i ateljén där Hermès klassiska Birkin bag tillverkas.– Det är en jätteinvestering.Men det kan lika gärna vara en gästdesigner på H & M eller Topshop.  

4. Lär dig färgkoordinera– Man måste bygga på neutraler. Köp först den perfekta vita skjortan, även om cerise är roligare, säger Martina. Men neutraler behöver inte betyda svart. Marinblått är en lite bortglömd färg.
4. Lär dig färgkoordinera– Man måste bygga på neutraler. Köp först den perfekta vita skjortan, även om cerise är roligare, säger Martina. Men neutraler behöver inte betyda svart. Marinblått är en lite bortglömd färg.Foto: Lotta Imberg
5. Hitta en modeförebild– I dag tittar man gärna på artister och skådespelare som förebilder, men de är ju ofta stajlade av någon annan. Försök hitta en kvinnlig designer i stället. Själv fick hon en uppenbarelse första gången hon träffade Marnis chefsdesigner Consuelo Castiglioni. Det var nästan som att se sin spegelbild – och plötsligt förstod Martina varför hon alltid passat så bra i Marnis design. Hitta en designer som är lik dig till det yttre – chansen är stor att kläderna kommer att passa.
5. Hitta en modeförebild– I dag tittar man gärna på artister och skådespelare som förebilder, men de är ju ofta stajlade av någon annan. Försök hitta en kvinnlig designer i stället. Själv fick hon en uppenbarelse första gången hon träffade Marnis chefsdesigner Consuelo Castiglioni. Det var nästan som att se sin spegelbild – och plötsligt förstod Martina varför hon alltid passat så bra i Marnis design. Hitta en designer som är lik dig till det yttre – chansen är stor att kläderna kommer att passa.Foto: Lotta Imberg
6. Tänk på proportionerna – Lär känna din kropp och modifiera trenderna efter den, säger Martina Bonnier. Vem har inte varit en ”storleksryttare” någon gång och köpt en för liten storlek ”eftersom jag ändå ska banta”. – Titta med kritiska ögon. Du behöver inte gå på alla trender. Ett annat tips är att tänka på vilka kläder du brukar få komplimanger för.
6. Tänk på proportionerna – Lär känna din kropp och modifiera trenderna efter den, säger Martina Bonnier. Vem har inte varit en ”storleksryttare” någon gång och köpt en för liten storlek ”eftersom jag ändå ska banta”. – Titta med kritiska ögon. Du behöver inte gå på alla trender. Ett annat tips är att tänka på vilka kläder du brukar få komplimanger för.Foto: Lotta Imberg

7. Gallra!– Ge bort saker som hängt länge men som du nästan aldrig använder, s

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro