ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Full koll på jobben

Carin Hedström · 20 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
KY-mässan på Kulturhuset är ett ypperligt tillfälle att träffa utbildningsanordnare och blivande arbetsgivare. 

KY-mässan på Kulturhuset är ett ypperligt tillfälle att träffa utbildningsanordnare och blivande arbetsgivare.  Foto: Scanpix


Metro Teknik på KY-mässan

klar

Artikellänk är kopierad

YRKEN. Designtekniker eller foodmanager? På KY-mässan i Stockholm kan intresserade få veta mer om hundratals kvalificerade yrkesutbildningar.Margaretha Land jobbar på KY-myndigheten, och enligt henne har antalet KY-utbildningar vuxit med 60 procent de senaste tre åren. Dessutom har utbildningarnas status ökat. – Om man ser till landet i stort så får i genomsnitt åtta av tio jobb efter avslutad utbildning, säger hon. En kvalificerad yrkesutbildning är en eftergymnasial utbildning utformad i samarbete med arbetslivet, för att leda till jobb. Det är arbetslivet och inte studenterna som styr efterfrågan på utbildningarna, som i regel är mellan 1 och 3 år långa och som ger rätt till studiemedel. Cirka en tredjedel av utbildningstiden ska vara förlagd i arbetslivet. Utbildningarna bedrivs av kommuner, utbildningsföretag och högskolor. Utbildningarna har en ledningsgrupp med en studeranderepresentant och representanter från företag.På mässan på Kulturhuset i Stockholm 26–27 mars finns tjugo utbildningsanordnare på plats. För blivande studenter ger mässan ett tillfälle att ställa frågor direkt till utbildningsanordnarna. Något man verkligen bör utnyttja, enligt Margaretha Land. – Det kan vara bra att ta reda på på vilket sätt arbetslivet är involverat i utbildningen, och vilka företag som sitter i ledningsgruppen. Jag tycker också man ska ta reda på hur utbildningen har lyckats när det gäller jobb. Hur många har fått jobb och vilka jobb har man fått? Finns studeranderepresentanten på plats är det ju bra att försöka prata också med dem, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carin Hedström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro