ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fulländad resa i smak och möten

Anna Berghe · 19 Feb 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Anna Berghe har ätit hos Joel & Astrid.

klar

Artikellänk är kopierad

Hos Joel & Astrid

Betyg: 5/5

Vi vandrar längs k-märkta hus på väg till kvällens middagsmål. Tillsammans med 8 främmande personer ska vi sitta ner vid gemensamt uppdukat bord för att äta dessert i sex serveringar. Bakom kvällens hemmarestaurang står Joel och Astrid. Joel är konditor och kock. Astrid har många års erfarenhet från restaurangbranschen. Tillammans öppnar de upp sitt hem en gång i månaden för de som djupare vill bekanta sig i desserternas värld bortom den traditionella créme brulée, chokladmousse eller glass som vi är vana vid. Hemmarestauranger eller supper clubs som det benämns internationellt, har under de senaste åren spridit sig över vårt avlånga land. Det som under många års tid varit vanligt förekommande i New York, Paris, Berlin och Amsterdam har sedan några år tillbaka nått oss uppe i Norden. I våra största städer Stockholm , Göteborg och Malmö finner vi idag middagsklubbar där entusiaster för en kväll samlas för att bekanta sig med varandra över gemensam nämnare; mat.

Prisbild och meny varierar beroende på vad du söker efter. Vi välkomnas in i en ljus rymlig vacker lya, där vi naturligt samlas i köket. Till vårt försnack, maräng på potatis, misosoppa, äppelskivor och jordärtskocka hälsar vi glatt på vårt middagssällskap för aftonen. Två par har tagit tåget från Lund. Ett par kommer hela vägen från Linköping. Vi är en salig blandning av ingenjörer, läkare, kock, kemister, reklamare och kulturarbetare. Vi slår oss ner vid vackert dukat bord och trots att vi placerar oss i det sällskap vi kom med är samtalen mellan oss snabbt igång. Vi startar med sorbet på gurka. Den kommer med en luftig mousse på den isländska yoghurten skyr. Tillsammans med små smulor av havregryn och en frisk gurksås med dill blir starten pigg och lätt i tuggorna.

Jordnära smaker balanseras väl och sötman är liten. Äter vi verkligen en dessert till förrätt eller är det en förrätt som vi definierar den vanligtvis när vi går på restaurang? Denna tanke förföljer mig aftonen igenom. Vi fortsätter med stekt vit choklad. Den serveras tillsammans med citroncurd, citronsorbet, skum av kamomill och timjanolja. Syrligheten från citronen dominerar i både kurd och sorbet. Vad jag personligen önskar är ännu mer smak av timjan i en redan väl komponerad rätt. Men det är en liten detalj.

Vårt bordssamtal fokuserar kring drömmar och personlig utveckling inom gastronomins värld då rätt tre anländer. Visuellt vacker som en tavla. Framför oss står nudlar. För ett ögonblick funderar jag på om vi hamnat på asiatisk restaurang. De perfekt utskurna nudlarna av vit choklad vilar på en kokospannacotta med en äpple- och koriandersorbet som är explosivt härlig och fräsch i tuggorna. Allt toppat av färsk röd chili. Textur, färg och kombination av smaker är genialisk. Jag skriver själv under på att jag under mina snart 35 levnadsår aldrig serverats något liknande. Vårt trivsamma behagliga värdpar ber oss alla ta en paus. Vi hamnar snabbt i köket igen där vi började vår middag. Här serveras vi även nästa rätt; en surdeg med karamell och friterad potatis på toppen.

En kick för smaklökarna och en lagom uppladdning inför de två sista rätterna. Kola och potatis utgör ett komplett par tillsammans och jag blir sugen på att prova hemma själv. Fermenterade krusbär vilar under vitt täcke av kärnmjölkssorbet med smak av myskmadra. Denna sällsynta kryddväxt, vanligt förekommande i naturmedicin förr, bistår med skön smak av mandelmassa. Detta blir även kvällens enda anrättning på menyn som drar tankarna till en vanlig dessert ute på krogen. Lakrits och rödbeta är sist ut. Rödbetan har blivit glass. Tillsammans med en mousse på lakrits, lakritskaramell och frystorkade hallon ler smaklökarna stort.

Rödbetsglassen är mild och fin med mycket smak av rödbeta. Moussen på lakrits är lätt och luftig och tillsammans med ett bättre vin i glas på druvan grenache blir avslutningen delikat. För övrigt matchas varje rätt upp av väl omsorgsfullt utvald dryck. En afton hemma hos Joel & Astrid är en resa i smak, textur, personlighet och spännande möten. Förutom att både tunga, näsa och öga tränas i nya smakkombinationer, råvarorna är av högsta kvalité, säsongsbetonade med enbart dessert som tema, spelar mötet med nya människor lika stor roll. Kombinationen är mästerlig i sin helhet. Jag är säker på att Lena. Peter, Tomas, Ingrid, Shkelqime, Richard, André, Anneli och Nicklas är benägna att hålla med.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro