ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Fulplasten eldas – sorterar du därför i onödan?

Metro · 29 Apr 2019
Uppdaterad 13 Maj 2019

Foto: Fortum


Du sköljer, sorterar och lägger plasten i källsorteringen. För oss svenskar sitter det nästan i ryggraden. Men när plasten kommer till återvinningscentralen eldas en stor andel upp. Innebär det att vi sorterar helt förgäves?

klar

Artikellänk är kopierad

322 miljoner ton plast producerades 2015 runt om i världen – ta en minut och fundera på den siffran. Det motsvarar 46 kg plast per person bara under 2015. De senaste åren har plasten fått stor medialt fokus och vi har kunnat läsa om hur plasten som omsluter våra matvaror, engångsbestick och andra plastprodukter ofta hamnar ute i vår natur, inte minst i våra hav.

– I samband med att konsumenten får en större medvetenhet så märker vi att det påverkar industrin, vilket är en god sak i min mening, säger Nicklas Johansson, affärsområdeschef för återvinning och energi på Fortum Sverige.

Låg återvinningsgradI dag bränns 84 procent av all plast som samlas in runt om i landet. Enligt Nicklas Johansson finns det två stora problem när det kommer till återvinning av plast. Det första är svart plast som är svår att återvinna eftersom de optiska läsmaskinerna som ska känna av vad det är för material och färg inte kan läsa av kvaliteten på svart plast, utan skickar ner det direkt i förbränningslådan. Den svarta plasten rimmar alltså inte så snyggt med miljötänket. Även plast med mycket tryck i olika färger försvårar det för läsaren.

Det andra problemet är att en stor del av den plast som finns på marknaden är importerad, och det kan då vara svårt att säkerställa om plasten innehåller ämnen som inte möjliggör återvinning.

– Vi måste framförallt börja i rätt ände. Jag ser det som att de produkter som produceras måste produceras på ett sätt att de möjliggör för återvinning. Allt fler företag börjar nu överge den svarta plasten vilket är väldigt bra. Detta är något som måste ske redan i designstadiet av förpackningarna.

– När det är på plats har man möjliggjort för återvinning och då kokar det ner till konsumenten. Fortsätter vi då att sortera ut plast där mesta delen av den går att återvinna kommer det även gå lättare i återvinningssteget.

Importstopp sätter press på egen kapacitetTidigare har stora mängder av förbrukad plast sålts till Kina för att återvinnas, men när Kina införde importstopp på plast har detta skapat problem i stora delar av Europa och USA.

– Kina har tidigare varit den billiga och enkla lösningen för de flesta. När de satte importstopp ökade det andra asiatiska länders import av plast. Nu har flera av dem också sagt stopp. Det tvingar oss fram till att hitta egen kapacitet för att ta tillvara på alla plasttyper i Europa, säger Nicklas Johansson.

Återvunnen plast blir granulat på Fortums anläggning.
Återvunnen plast blir granulat på Fortums anläggning.

Nya lösningarPå Fortum jobbar man dels med att destruera plast som innehåller farliga komponenter och dels med att återvinna plast till granulat, alltså pellets som man sedan kan skapa nya produkter av. Utöver detta använder Fortum också plast som bränns för att producera el och värme.

– I dagsläget har vi på Fortum två anläggningar som gör granulat och vi tittar på hur vi kan expandera den verksamheten. Vi kollar också på nya tekniker och möjligheter på att produktifiera plasten och skapa nya produkter av det.

Kontentan är alltså att nej, du sorterar inte förgäves. En del av den plasten du sorterar återvinns faktiskt till att bli nya produkter. Det som inte materialåtervinns förbränns tillsammans med annat avfall och blir till el och fjärrvärme som kan värma upp och ge el till bostäder. Det finns många olika plastkvaliteter som för oss konsumenter är svårt att hålla koll på. Därför krävs det att producenterna väljer att säga hejdå till den svarta plasten och i stället välja plast av så pass hög kvalitet att den går att återvinna, så att vi sparar på jordens resurser.

Läs mer om Fortums hållbarhetsarbete här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro