ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fult men funktionellt

Björn af Kleen · 20 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Det svartmålade taket förstärker kulvertkänslan, tycker Björn af Kleen.

Det svartmålade taket förstärker kulvertkänslan, tycker Björn af Kleen. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Torsk med dill.
Torsk med dill.Foto: Henry Lundholm

NyagatanGENERÖST. Tänk att det bara var femton år sedan som Hannas Krog på Skånegatan var den stockholmska populärkulturens kulinariska händelsecentrum – en trivsam tummelplats för ett kreativt musik- och mediekotteri med Expressen Fredag och SvD City i rockfickorna. Det finns fortfarande krogar värda ett besök på Skånegatan – Sardin, Snottys och Pet Sounds – men ingen av dem har en identitet lika stark som Hannas under hennes heydays. De är små och sekteristiska, som inåtvända kortfilmer i förhållande till den episka helkvällsföreställning som jag inbillar mig att Hannas Krog en gång var. Inte heller Nyagatan, en relativt nyöppnad kött- och fiskrestaurang i grekiska Athos gamla lokal, kommer att lyfta Skånegatan från gårdagens nyhet till framtidens. Krogen är illa upplyst och korridorlikt trång, och det svartmålade taket förstärker bara kulvertkänslan. En omgörning av interiören är att rekommendera, och då borde ägaren låta sig inspireras av Noodle house på Götgatan, som förstått att vända lokalens anorektiska långsmalhet till en snygg och intim fördel. Nyagatan kan börja med att skippa några av sina överdimensionerade kuddar, fixa bättre jackhängare och sätta en gasolbrännare under det deppiga konstverk av rislampor som får Nyagatan att lukta lagerlokal för en homestagare från Sickla. Detta sagt – måste det understrykas att maten som skickas ut i denna lugubra miljö är överraskande god, generös i portionerna och prisvärd. Utsagan om att menyn är säsongsbaserad bekräftas med råge: redan i mitten av augusti värmer vi om med mustig vildsvinsgryta med rökt bacon och västerbottenpuré (185), en klart godkänd lammytterfilé med lagom starka merguez-korvar (215) och till förrätt en fantastiskt mör kalv med årgångsparmesan (95). Fisk- och skaldjurstallriken (165, för flera) har smarriga rökta räkor, men innehåller lite för många dallriga patéer och oidentifierbart rens för min smak. Nyagatan frälser inte Skånegatan, men förstärker SoFos identitet som ett rätt fult men samtidigt allt mer rikt kött-och-potatis-kvarter.

VAR SKA VI ÄTA I KVÄLL? – ALLA METROS KROGRECENSIONER SAMLADE HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro