ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fungerar detox? Nej

Emma Björkman · 10 Dec 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019
Att göra en detox är helt verkningslöst, enligt brittiska The Guardian.

Att göra en detox är helt verkningslöst, enligt brittiska The Guardian. Foto: Alamy/IBL/Metro


Tror du att det går att rena kroppen genom att göra en detox? Då har du gått på en modern myt. Experterna är eniga – detox fungerar inte, skriver The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

En av årets hetaste hälsotrender har varit att detoxa. Mängder av bloggare och privatpersoner har hakat på. Några dagar av att enbart dricka utvalda teer, juicer eller äta enligt ett särskilt kostprogram sägs rensa kroppen på gifter, avlasta systemet och ge en nystart. Men enligt experter som den brittiska tidningen The Guardian har pratat med är detox en bluff.

Nej, margarinet är inte fullt med kemikalier– Låt mig prata klarspråk – det finns två typer av detox: en är respektabel och en är inte det, säger Edzard Ernst, professor inom medicin vid Exeter University i England.

Den respektabla detoxen, enligt honom, är en medicinsk behandling av personer med livshotande drogberoende.

– Den andra innebär att ordet har stulits av entreprenörer, kvacksalvare och charlataner för att sälja falska behandlingar som påstås avgifta din kropp från gifter som den ska ha samlat på sig, säger Edzard Ernst.

► Expert: De flesta som dör i livmoderhalscancer har struntat i cellprov

Han förklarar i The Guardian att om kroppen skulle ha samlat på sig gifter som den inte kan göra sig av med skulle det leda till behov av allvarliga medicinska ingrepp eller till döden. Kroppen gör sig istället av med gifter via njurarna, levern, huden och även lungorna.

– Det finns inget känt sätt – i synnerhet inte genom detoxbehandlingar – för att få något som fungerar perfekt i en sund kropp att fungera bättre, säger Edzard Ernst.

► Experter sågar kändisarnas träningskorsett – ”är det ett skämt?”

Många sajter på nätet påtalar att reningsorganet levern har en viktig roll i en detox. Men Catherine Collins, en dietist vid den brittiska sjukvårdsmyndigheten som jobbar på St George’s Hospital, säger att ”idén att din lever på något sätt behöver ’renas’ är löjlig”.Däremot kan en person som dricker mycket alkohol må bra av att ha alkoholfria dagar eftersom stora mängder alkohol kan leda till leverskador, skriver The Guardian.

► Läkare: Du kan behöva terapi i stället för laktosfritt

2009 kontaktade en grupp brittiska forskare femton tillverkare av produkter som påstods vara detoxande – allt från smoothies till schampon. Forskarna bad om bevis för påståendena om att produkterna var avgiftande men ingen av tillverkarna kunde ge dem det. Inte heller kunde de berätta vilka gifter som skulle försvinna med hjälp av deras produkter, skriver The Guardian.

Experten sågar myterna om morgonpigga

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro