ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Funktionshindrad hålls på rättspsyk som djur i bur”

Metro-TT · 3 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

En patient med grav autism, Tourettes syndrom och adhd har i över ett år hållits helt isolerad från personal och andra patienter på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Om personalen på rättspsyk haft rätt kompetens hade de inte behövt isolera patienter med autistiska diagnoser. Ledande experter på området, som Ekot pratat med, riktar skarp kritik mot hur patienten behandlats.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen på bilden är inte den som nämns i artikeln.
Mannen på bilden är inte den som nämns i artikeln.Foto: TT/Arkiv

Landstinget i Kronoberg har framfört att man ska försöka bryta patienten isolering "under hösten". Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har dock ansett att det är anmärkningsvärt att kliniken inte planerat att göra detta förrän efter ett år, enligt Smålandsposten på nätet.

Patienten har vårdats i 14 år sedan han fällts för olaga hot och misshandel.  I 13 månader har han hållits isolerad på rättspsyk. Den enda kontakten med andra människor har skett genom en inspektionslucka i dörren. Mannen har diagnosen autismspektrumtillstånd. Det innebär att han har en psykisk funktionsnedsättning, med både ADHD, Asperger och Tourettes syndrom. Han har därför svårt att tolka sin omgivning, för socialt samspel och svårigheter att kontroller sina impulser. Han har tidigare slagit både vårdpersonal och andra patienter, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Hanna Jarvad, förbundsjurist på Autism- och Aspergerförbundet, säger till Ekot att personer med liknande diagnoser ofta far illa inom svensk rättspsykiatri. Honn tror att mannens problematiska beteende är en konsekvens av felaktig behandling.

– Om man kan hantera det (…) då uppstår inte de här beteendena. Så om man inom rättspsykiatrin hade den här kompetensen (…) då skulle man inte behöva avskilja, säger hon till Ekot.

Specialläraren Eve Mandre, som också doktorerat på autism, instämmmer i kritiken.  

– Ja, jag kan inte förstå att det finns någon vård eller behandling i det hela. Det är ju ett iakttagande av ett djur i bur som jag kan se det, säger hon till Ekot. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro