ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Funktionsnedsatta unga diskrimineras – får inte busskort

Tobias Andersson Åkerblom · 6 Mar 2013
Uppdaterad 6 Mar 2013
Funktionsnedsatta unga diskrimineras – får inte busskort

Funktionsnedsatta unga diskrimineras – får inte busskort Foto: Christine Blom


Ungdomar som behöver färdtjänst diskrimineras av kommunen. 18-åriga Isabel Marin är en av över hundra särgymnasieelever som inte får skolkort för kollektivtrafiken – trots att politikerna har bestämt att alla ska få det.

klar

Artikellänk är kopierad

Isabel har en utvecklingsstörning och går på den kommunala gymnasiesärskolan. Hennes mamma bad nyligen skolan om ett skolkort – men fick beskedet att Isabel inte får det.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att det var så, säger Erika Olsson.

Förutom skolskjuts får Isabel 120 resor med färdtjänst per år – fast alla andra gymnasieelever får resa fritt med kollektivtrafiken fram till tio på kvällen.

– Hon tycker att det är roligt att åka buss och då borde hon få göra det, när hon klarar det, säger Erika Olsson. Enligt henne bör funktionsnedsatta uppmuntras till att leva så självständigt som möjligt.

– Det är skattemässigt inte klokt att man ska åka taxi i stället för buss och sedan är det diskriminerande att man inte har fria resor som alla andra unga, säger hon.

Thomas Martinsson (MP), kommunalråd med ansvar för funktionshinderfrågor, menar att skolan har feltolkat kommunfullmäktiges beslut för nästan 15 år sedan om fria resor till alla gymnasieelever.

– Vi ska inte sortera människor utifrån om de åker färdtjänst eller inte, säger han.

Göteborgs stads råd för funktionshinderfrågor har nu krävt besked om åtgärder från färdtjänstnämnden och avdelningen för utbildning, barn och unga och folkhälsa före rådets nästa sammanträde den 8 april. Annars lovar Martinsson att den politiska ledningen tydligt markerar vad de tycker.

– Det måste vi göra, för detta är inte i linje med ambitionen som vi har haft för de här korten, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro