ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fusk ger oss en känsla av framgång

Cassandra Alm · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013
– Jag fuskar när jag städar, om jag ska vara ärlig. Jag brukar inte känna mig jättenöjd men det känns oftast bra för tillfället, säger Elina Kramer, 26, Hagsätra, innesäljare. Ulf Alevad, 65, Farsta, murare, säger att han är en fuskande golfare: – Men då spelar jag ju bara mot mig själv.

– Jag fuskar när jag städar, om jag ska vara ärlig. Jag brukar inte känna mig jättenöjd men det känns oftast bra för tillfället, säger Elina Kramer, 26, Hagsätra, innesäljare. Ulf Alevad, 65, Farsta, murare, säger att han är en fuskande golfare: – Men då spelar jag ju bara mot mig själv. Foto: Natanael Johansson


Får du en kick av att fuska? I så fall kan du vila i vetskapen om att du i alla fall är som de flesta andra. En ny studie visar att vi känner oss väl till mods efter lite bluffmakeri.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tycker inte om att fuska. Min man och hans familj gillar spel och lekar där syftet är att fuska. Då är det väldigt roligt. Men annars gör jag det aldrig, säger Cecilia Elving, 34, Reimersholme, medlemsstrateg för Folkpartiet.
– Jag tycker inte om att fuska. Min man och hans familj gillar spel och lekar där syftet är att fuska. Då är det väldigt roligt. Men annars gör jag det aldrig, säger Cecilia Elving, 34, Reimersholme, medlemsstrateg för Folkpartiet.Foto: Natanael Johansson
– Jag fuskar aldrig, jag får för dåligt samvete. man tjänar aldrig på att fuska, det kommer alltid fram i slutändan. Jag är perfektionist och kan inte fuska till exemepel när det kommer till städning och sådant. Kenny Eriksson, 25,  Midsommarkransen, stylist.
– Jag fuskar aldrig, jag får för dåligt samvete. man tjänar aldrig på att fuska, det kommer alltid fram i slutändan. Jag är perfektionist och kan inte fuska till exemepel när det kommer till städning och sådant. Kenny Eriksson, 25,  Midsommarkransen, stylist.Foto: Natanael Johansson

Skuld och skam. På frågan om hur du känner dig efter att ha lurats är de två orden i många fall svaren.

Men enligt en ny undersökning gjord vid Washington University blir de flesta i stället upplyfta av att fuska.

Deltagarna i studien fick möjlighet att fuska i ett antal ordspel och pussel som påstods vara intelligenstest. Hälften av dem fuskade någon gång, och i alla utom ett test sa sig fuskarna må bättre efteråt än de som deltog rättvist.

Fuskets härliga sötma kommer framför allt ur känslan av att människor känner sig smarta, enligt studien. Idén om att ha klurat ut ett sätt att framgångrikt luras på ger känslan av att ha åstadkommit något.

Per Carlbring är professor i psykologi vid Stockholms universitet och menar att känslan som följer alltid beror på situationen.

– Konsekvensen av fusket är alltid viktigast. Om man känner att man vinner på det, om ändamålet helgar medlen, kan nog många få en bra känsla, säger han.

Den som fuskar mot en annan person, i till exempel ett spel, förklarar ofta känslan av tillfredsställelse med att den andra nog också fuskar, menar Carlbring. I andra situationer kan det handla om att man inte känner skuld när man luras för att slippa betala en parkeringsbot, med motiveringen att man ju betalat en annan gång då man inte parkerat fel.

– De båda tar ut varandra, anser man. Därmed är det okej att låta bli att betala den ena, trots att den är korrekt, säger Carlbring.

klar

Artikellänk är kopierad

Cassandra Alm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro