ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fusk vid vård av sjukt barn mer utbrett än väntat

Stockholm TT · 27 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Missbruk av ersättningen vid vård av sjukt barn är sannolikt avsevärt mer omfattande än vad tidigare undersökningar visat. Det framgår av en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som uppskattar att omkring 20 procent av all ersättning inte borde ha betalats ut.

Det betyder att 650 miljoner kronor, av totalt 2,9 miljarder, kan ha betalats ut felaktigt, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

I de fallen har föräldrar fått ersättning för vård av sjukt barn trots att de inte tagit hand om sjuka barn. Barnen har i stället varit på dagis eller i skolan medan föräldrarna varit på jobbet eller själva tagit ledigt.

Björn Blomqvist som är ordförande i Skatteverkets delegation för felaktiga utbetalningar i bidragssystemen, vill inte kommentera detaljer i undersökningen. Men han är överraskad över nivåerna.

En undersökning som Försäkringskassan nyligen gjort visar att det fuskas med ungefär 10 procent av ersättningen för vård av sjukt barn.

Enligt Blomqvist har IFAU använt en bättre metod och inte nöjt sig med att bara kontrollera med arbetsgivaren om den som anmält vård av sjukt barn varit på jobbet eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro