ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fusket på högskoleprovet: De betalar 10 000 – för att få svaren i hörsnäcka

· 24 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015
Under dagens högskoleprov misstänker polisen och Lunds universitet att ett organiserat fusk pågår.

Under dagens högskoleprov misstänker polisen och Lunds universitet att ett organiserat fusk pågår. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT


Polisen och universiteten tror att ett organiserat fusk pågår under dagens högskoleprov. Fuskarna tros använda sig av dolda kameror och hörsnäckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Under dagen pågår högskoleprovet runtom i landet. Polisen misstänker att flera personer under provets gång försöker fuska med resultaten.

Enligt Jan Lundquist, huvudansvarig för högskoleprovet vid Lunds universitet, misstänker man att personerna filmar provet i realtid via olika smygkameror.

► LÄS MER: Så klarar du högskoleprovet bäst

Filmmaterialet tas emot vid en sorts sambandscentral, där andra personer samtidigt söker sig fram till svaren på frågorna via internet. I tredje ledet får fuskande provtagare reda på svaren genom en hörsnäcka.

– Vi ligger i nuläget lågt och försöker kartlägga vilken omfattning detta har Vi har informerat personalen om detta, säger Jan Lundquist.

Fusket tros pågå på vid flera provlokaler i Lund och Stockholm. I Lund har personalen redan iakttagit en person som tros delta i fusket.

Jan Lundquist säger att personen sågs titta väldigt mycket på sin klocka – kanske på grund av att den hade en inbyggd kamera. Efter första provdelen fick deltagarna därför ta av sig sina klockor.

– Fusket kan gå till på olika sätt. Man kan ha en kamera i pennan eller i en knapp, säger Jan Lundquist.

I Lund har ännu ingen gripits.

► LÄS MER: Jonas, 24, blev inte antagen – trots högst poäng på högskoleprovet

– Vi samarbetar med polisen och vet inte allt som kommer att göras. Det har förekommit indicier om det här fusket sedan förra och förrförra provtillfället. Vi kommer att vara mer vaksamma i framtiden, säger Jan Lundquist.

Enligt honom måste de fuskande personerna betala minst 10 000 kronor för att få de rätta svaren via sin hörsnäcka.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro