ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fuskkebaben spridd över hela landet

Johan Mårtensson · 24 Apr 2013
Uppdaterad 24 Apr 2013

Köttfusk avslöjades på nästan vart tredje kontrollerat kebabställe i Malmö – men problemet är mer utbrett än så. Enligt Livsmedelsverket pekar allt på att fusket är spritt i hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvällspostens och TV4:s avslöjande om att ”halalslaktat nötkött” ofta innehåller fläsk på kebabställen i Malmö har väckt oro och ilska. Nu visar det sig att denna kebab med all sannolikhet finns i hela landet. - Grossisten importerar aldrig mindre än 20 ton åt gången. Kebabställen i hela Sverige köper partierna, så köttet kan finnas var som helst nu, säger en källa med insyn till Metro. Den aktuella importören, Vänern Kött, vill inte ge några kommentarer. Men på företaget Gourmetpoolen, som säljer köttet vidare till kebabställen i Skåne, uppger man att inget mer kött av det partiet kommer att skickas ut. - Vi har spärrat det och stoppat alla leveranser, säger Gourmetpoolens ägare Mehmet Tiras. Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, räknar med att fuskmärkt kebabkött redan finns i hela landet. - Det är klart, jag tror inte att det är sämre på kebabställena i Malmö än i andra städer, säger hon. Hur och var köttfusket startat är oklart. Men enligt henne har även restaurangägarna ansvar. - Det är förfärligt att de inte har koll på vad de säljer och att konsumenterna blir lurade. Enligt lagstiftningen har ägarna ansvar att handla med rätt grossister, säger hon. Men Omar Makiye, som driver ett av de gatukök där fläsk upptäckts i nötköttskebab, försäkrar att han själv har blivit lurad. - Här står det, 100 procent halal-nötkött, säger han och visar upp ett intyg från grossisten Vänern kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro