ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fylleskämt som funkar

Björn af Kleen · 24 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

"Lilla baren" med servitören Christian le Jeune.
"Lilla baren" med servitören Christian le Jeune.Foto: Urban Brådhe

Teatergrillen

Det har runnit många kladdiga lakritsshots genom teveprofilhalsarna på Teatergrillen sedan Ingmar Bergman åt sina tysta middagar vid Bergmanbordet till vänster innanför entrén.

Fortfarande kan Reine Brynolfsson stryka genom den gemytliga lokalen med uppfälld rockkrage en sen fredagskväll, men kärnan i ”Partygrillens” klientel är inte längre konstnärssjälar – snarare rika manliga idrottsstjärnor, produktionsbolags­brats, nittiotalsmusiker och ett slags oljeblank Östermalmsklass där kvinnorna ser ut som landsortsyppiga väderpresentatörer och männen som variationer på SAS-Janne.

Kändisar i verklig kvällstidningsmening. Att inte den stora Teatergrillenromanen är publicerad kan bara bero på att det är så mysigt här att ingen vill riskera att skriva sig ut ur Grillens glödande gemenskap.

Är man på restaurangen tillräckligt ofta belönas man genom att få agera värd – Stakka Bo får ge en kräftskiva och Alex Schulman en fondueafton. Teatergrillen lever i nära symbios med det samtida Stockholmsetablissemanget; med medierna, hovet och sportsvärlden.

Maten, om nu någon är intresserad av den, är lika tung som kändisfaktorn. Det måste finnas en perfekt ekonomisk korrelation mellan procenten grädde och smör i varmrätterna och de centiliter sprit som krävs för att kunna hålla igång en helkväll efter att ha tuggat sig i en sådan förlamande bomb.

Mitt sällskap, fiskkonnässören Natalia Kazmierska, kallade den i och för sig goda hummerkokta gäddan (305) för en ”gäddkabanoss”, så köttstinn och liksom korvlik fann hon fisken.

Hennes man Martin Aagård Partygrillendebuterade genom att ropa in den saltinbakade entrecôten från silvervagnen – en köttbit av traktordäckstorlek med pommes stora som bakade potatisar (375). Ett skämt som gått för långt, sade vi förtjust om detta dionysiska dasslock till varmrätt.

Det stämmer. Teatergrillen, dess klientel och barocka atmosfär, är ett skämt – ett varmt och skabröst och ganska underbart fylleskämt som funkar varje gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro