ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fynda bland Systembolagets småpartier

Clara Grabe · 17 Mar 2018
Uppdaterad 17 Mar 2018
Botanisera bland små partier på Systembolaget.

Botanisera bland små partier på Systembolaget. Foto: IBL


Jag gillar att botanisera bland Systembolagets tillfälliga släpp och små partier. Här kan det dyka upp det och det andra som är riktigt roligt att köpa på sig. Här är några godbitar från Clara Grabe.

klar

Artikellänk är kopierad

Mjuk och krämig veteöl

Die Bio Weisse, Organic Glutenfree, Österrike, nr 1902, 18,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Här har ni ett bryggeri som anpassat sig efter marknaden och tagit fram ett veteöl som är glutenfritt och utan alkohol. Veteöl är oftast inte alls en god idé för glutenallergikern men i den här har man tillsatt ett enzym som avlägsnar gluten. Veteöl är ett härligt öl att matcha med mat. Det passar till skaldjur och fisk och tack vare att det är ofiltrerat med en krämig struktur utmärkt till kryddstark mat och asiatiska rätter.

LÄS MER
Metros dryckesexpert svarar:"Finns det ens goda alkoholfria viner?"

Elegant Champagne som håller

2012 Roland Champion, Special Club Grand Cru, Champagne, Frankrike, nr 99170, 469 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

De stora husen har fortfarande övertaget i Champagne och producerar många fler flaskor varje år än de mindre odlarna. Många som äger vinmark i Champagne odlar sina druvor och säljer dem till stora hus som Moet, Veuve Clicquot eller liknande men sen finns de odlare som börjar göra egen Champagne. Roland Champion gjorde sitt första egna vin 1929. Special Club lyfter fram odlares årgångschampagner som de tycker är riktigt bra.

Perfekt till charkuterier

Palo Cortado Viejo C.P., Jerez, Spanien, nr 90145, 359 kr, 750 ml, 20 % alkohol

Palo Cortado är en speciell typ av torr sherry. Vid sherrytillverkning kommer vissa fat att utveckla en tunn hinna av jäst som kallas flor. Denna hinna skyddar vinet från att oxideras. I andra fat bildas inget flor och därmed oxideras vinet i de faten. För Palo Cortado utvecklas först ett täcke av flor som sedan spricker och ger en delvis oxiderad variant av sherry, någonstans mellan en amontillado och oloroso. Torr, nötig och underbar till charkuterier.

Underbar Syrah från gamla stockar

2015 Cornas, Les Vielles Vignes, Alain Voge, Rhône, Frankrike, nr 90396, 549 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Cornas är en region i norra Rhône och här odlas i princip uteslutande Syrah för röda viner. Syrah är som ung pepprig, stram och full av mörka bär men kommer med lite tid att utveckla en underbart rökig och animalisk karaktär. Vinet släpps på Systembolaget idag och det här är ett perfekt vin att ge bort eller lägga i den egna källaren i några år. Vielles vignes betyder gamla vinstockar vilket brukar bidra med mer koncentration i vin.

Stor vinpersonlighet bakom Seven Springs

2014 Seven Springs Pinot Noir, Evening Land, Willamette Valley, Oregon, USA, nr 90166, 429 kr, 750 ml, 13 % alkohol

En av personerna bakom Evening Land är Rajat Parr som är en världskändis inom vinbranschen. Efter att ha gjort en snabb karriär som sommelier i San Fransisco började han göra vin i Oregon. Oregon är ett ungt vindistrikt med en enorm potential och en väldigt familjär stämning. Seven Springs Pinot Noir går att dricka nu men kan också lagras i flera år. Utmärkt för den som älskar Bourgogne men vill prova något nytt.

Lokal druva från nordligaste Italien

2015 Teroldigo, Foradori, Trentino, Italien, nr 95059, 199 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Från nordligaste Italien, vid bergskedjan Dolomiterna kommer detta naturliga vin. Elisabetta Foradori är kvinnlig vinmakare och tog över efter sin pappa 1984. Hon är av vissa ansedd att vara en av de mest inflytelserika kvinnorna i vinbranschen. Druvan Teroldigo odlas lokalt här och står för cirka 75 % av hennes odlingar på 28 hektar. Det här är ett bärigt och elegant vin med en lång smak. Drick det som det är eller till ljust kött och fågel.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro