ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyndet på en mils djup i havet – plastpåse och godispapper

Jesper Lindqvist · 14 Maj 2019
Uppdaterad 14 Maj 2019
Nere på en dryg mils djup hittade Victor Vescovo godispapper och en plastpåse.

Nere på en dryg mils djup hittade Victor Vescovo godispapper och en plastpåse. Foto: TT


Utforskaren Victor Vescovo tog sig djupare under ytan än någon annan människa tidigare gjort. Men trots att han befann sig på cirka elva kilometers djup fann han spår från människor. Enligt BBC flöt en plastpåse och godispapper runt utanför ubåten.

klar

Artikellänk är kopierad

Marianergraven är världens djupaste kända djuphavsgrav, med ett maximalt djup på strax över 11 000 meter. Det var här som den amerikanske affärsmannen och utforskaren Victor Vescovo bestämde att han skulle ta sig djupare än någon tidigare gjort.

Det tidigare rekordet – som innehades av regissören James Cameron – slogs med endast elva meter.

Men det var inte rekordet som gjorde Victors resa mot djupet uppmärksammad världen över.

Har tidigare upptäckts av robotar

Inte var det heller de fyra helt nya kräftdjuren man tror sig ha hittat som gjorde expeditionen världskänd.

Istället var det andra fynd, gjorda på 10 927 meters djup, som har fått folk att prata om händelsen. Victor Vescovo och hans team hittade nämligen en plastpåse och godispapper, så djupt under ytan som man överhuvudtaget kan komma.

Att plast förekommer vid Marianergraven är enligt BBC i sig inget nytt fenomen. Detta har vid tidigare tillfällen upptäckts av robotar som utforskat svåråtkomlig undervattensterräng.

”På väg att överskrida gränsen”

Bethanie Carney Almroth, universitetslektor vid Göteborgs universitet, säger till Aftonbladet att människans plastanvändning högst sannolikt kommer innebära att plasthalten i haven fortsätter att öka.

– Vi tror att halten av mikroplaster i nuläget ligger något under ett kritiskt gränsvärde, men att vi är på väg att överskrida gränsen för när organismer påverkas och när det blir toxiska effekter, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro