ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyndet visar: Så modern” var svenska skolan 1899

Tomas Lundin · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015
Elisabeth Cervin lade ut urklippet – som fått hundratals delningar på Facebook. 

Elisabeth Cervin lade ut urklippet – som fått hundratals delningar på Facebook. 


Kom ihåg att använda en vänlig ton och lär inte ut saker som övergår barnens förstånd. Låter det som något från den svenska skolan? Det är det – men råden är faktiskt från 1800-talet. Det är väldigt moderna tankar”, säger Elisabeth Cervin, journalist på tidningen Specialpedagogik.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när en kollega till Elisabeth Cervin som skulle gå i pension rensade sitt skrivbord som hon hittade ett urklipp ur Tidning för lärarinnor, nummer 31 år 1899, som hon hade sparat.

– Jag sa, ”gud, jag tar den, den slänger vi inte”, säger hon till Metro.

Hon tyckte att urklippet var roligt och bestämde sig för att lägga upp det på tidningens Facebooksida.

– Det är roligt att lägga lite lättsamma saker på Facebook och inte bara artiklar om olika rapporter och olika utredningar. Det var roligt att man tänkte så redan då.

► LÄS MER: Läraren: Skolan ingen plats för smarta barn Nu har inlägget delats över 800 gånger på Facebook och många är precis som Elisabeth förvånade över hur ”modern” den svenska skolan var för 120 år sedan. 

– Bland annat formuleringen ”låt icke det du lär barnen övergå deras förstånd”. Det är sånt som våra specialpedagoger är helt medvetna om och som de säger till oss i dag när vi är ute och intervjuar dem, säger Elisabeth Cervin.

Hon valde att lyfta fram fyra punkter, bland annat att barnen inte ska få för många läxor så att de hinner leka och sova och att använda en vänlig och mjuk röst. Men ett råd lät hon bli. 

– Det finns en formulering som inte är ett dugg bra. De talar om ”trögtänkta pojkar”, det skulle man absolut inte använda i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro