ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av fem uteserveringar i Malmö är regelvidriga

Johan Mårtensson · 6 Jul 2011
Uppdaterad 6 Jul 2011
Trots lediga bord är det väldigt svårt för Per-Johan Uhlmann att komma fram på Saplas uteservering på Ängelholmsgatan.

Trots lediga bord är det väldigt svårt för Per-Johan Uhlmann att komma fram på Saplas uteservering på Ängelholmsgatan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


4 av 5 uteserveringar i Malmö är otillgängliga, enligt Tillgänglighetsgruppen. "Går inte att komma fram".

klar

Artikellänk är kopierad

Trånga passager, låga bord och tunga träbänkar mitt i gångarna. Fyra av fem uteserveringar i Malmö går inte att besöka med rullstol, enligt en beräkning av Laila Johansson på Tillgänglighetsgruppen. – Det är förskräckligt. Jag sitter själv i rullstol och på de flesta uteserveringar är det fullständigt omöjligt, säger hon. Även Per-Johan Uhlmann, 36, känner sig diskriminerad. Han gillar krogar på Möllevången, men måste välja uteservering efter var han kommer till med sin rullstol. – Man kan inte bara spana efter ett tomt bord utan måste också se så att man kan ta sig dit. På många ställen går det inte att komma fram, säger han. Ett exempel, enligt honom, är krogen Sapla. Men Faisal Abu-Naser, restaurangansvarig på Sapla, håller inte med. – Det går att komma in på uteserveringen med rullstol. Däremot är det krångligt att ta sig in där inne, men vi är hjälpsamma och kan bära, säger han. Malmö stad har regler för tillgänglighet. Jan-Olof Harvigsson, chef för upplåtelseenheten, är medveten om att de inte alltid efterföljs. – Varje restaurang är skyldig att tillhandahålla handikappanpassade platser, men vi skulle behöva vara ute och inspektera på ett helt annat sätt än vad vi kan, säger han och fortsätter: – I slutändan skulle vi kunna dra in tillstånd, men det händer inte.

DO vill införa ny lag

Sverige har skrivit på en FN-konvention om tillgänglighet på alla områden för rörelsehindrade. Men i dagsläget ingår inte tillgänglighet i diskrimineringslagen, enligt Björn Brodin, utredare på Diskrimineringsombudsmannen, DO. – Vi är för ett införande. Det är ett allvarligt problem att rörelsehindrade stängs ute, och vi tycker att man ska ställa krav på näringsidkare, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro