ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av tio ångrar att de skickat fylle-sms

Clarence Frenker · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Många använder mobilen på fyllan. Färska siffror visar att fyra av tio unga vuxna i Sverige ångrar sig dagen efter. 

Många använder mobilen på fyllan. Färska siffror visar att fyra av tio unga vuxna i Sverige ångrar sig dagen efter.  Foto: Henry Lundholm


Åtta av tio unga vuxna svenskar använder mobil-telefonen på fyllan och fyra av tio ångrar sig dagen efter. Men en ny app ska låta dig fyllesäkra dina SMS.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag lanseras appen Fyllefilter på Appstore där användaren ska kunna kontrollera sin berusningsgrad innan sms, Twitterinlägg eller Facebookuppdateringarna skickas i väg eller läggs upp.

Fyllefilter-appen låter användaren genomgå olika motorik- och reaktionstester. Är denne berusad men ändå väljer att skriva ett inlägg eller skicka ett sms står det att texten inte är fyllefiltrerad. 

Och appen tycks fylla ett behov. En färsk Sifo-undersökning visar nämligen att fyra av tio unga vuxna i Sverige ångrar sig dagen efter när de använt mobiltelefonen på fyllan.

– Det är inget konstigt med det. Det är ett uttryck för att man under berusning förlorar omdömet och att alla hjärnans funktioner går på lågvarv. Och då gör man en massa saker man inte skulle göra i nyktert tillstånd, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och överläkare på beroendecentrum i Stockholm.

I undersökningen, som gjorts på uppdrag av IQ, har 1 000 personer i åldrarna 18–35 år fått svara på frågor om hur de använder mobiltelefonen när de dricker alkohol.

Åtta av tio uppger att de ofta eller ganska ofta skickat sms och skriver i sociala medier när de varit berusade.

Av dessa uppger cirka 80 procent att de använt mobiltelefonen för sms följt av inlägg på Facebook och Twitter.

– Allting får ett mycket större genomslag i dag. Det är en sak att säga något dumt till två eller tre personer på en liten fest eller restaurang mot att basunera ut det över hela sin Facebookcommunity, säger Sven Andreasson.

Enligt Sven Andreasson är det oftast sociala fadäser som leder till att personer med alkoholmissbruk söker behandling.

Samtidigt gör den digitala spridningen att konsekvenserna i dag kan bli större än tidigare.

– Inte minst blir den sociala genansen större. En del skäller ut sin chef medan andra gör bort sig socialt och får öppna kommentarer på grejer som hänt. Det är verkligen ett vanligt problem, säger Sven Andreasson.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro