ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av tio tror att deras pengar kan försvinna

TT · 15 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra av tio svenskar oroar sig för att förlora sina besparingar. Lika många planerar att öka sitt sparande.

Enligt en undersökning som Synovate gjort på Nordeas uppdrag har den finansiella oron ökat svenskarnas oro för den egna ekonomin.

- Vi har blivit ordentligt omskakade av det som hänt, konstaterar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

- Många har sett sitt sparkapital krympa.

Det som mest oroar, enligt undersökningen, är stigande energipriser, att förlora besparingarna, stigande bränslekostnader och stigande räntor.

Längre ned på listan kommer oron för arbetslöshet.

God idé amortera lån

Undersökningen är dock gjord i november, före Riksbankens dramatiska räntesänkning i december och före den varselvåg vi nu ser dragit i gång på allvar.

- Kanske skulle oron för stigande räntor vara lägre och oron för arbetslöshet högre liksom oron för sjunkande huspriser om undersökningen gjorts nu, tror Gabrielsson.

Men många kanske oroar sig i onödan och för att göra sig kvitt sin oro måste man ta kontroll över sin ekonomi och bygga upp ett sparande, anser Gabrielsson.

- Man kan amortera på sina lån till exempel. Men man bör ändå ha en buffert på en till två månadslöner och sprida sitt sparande.

Stort sparintresse

Och glädjande nog för en privatekonom är de ungas intresse för att börja spara stort. Det är också de yngsta som visar störst intresse för sin privatekonomi, enligt undersökningen.

Jämfört med en liknande undersökning som gjordes i mars noterar Nordea att oron för allmänna prisökningar ökat.

Kvinnor är mer oroliga än män för sin ekonomi men är mer osäkra på vad man kan göra åt det.

Högst upp på åtgärdslistan på vad de tillfrågade tänker göra för att möta kärvare ekonomiska tider kommer sparandet. Därefter följer att dra ned på lyxkonsumtion, spara på uppvärmningskostnader och el. Men barnens aktiviteter värnar de allra flesta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro