ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av tio unga män super för mycket

Katarina Arnstad Elmblad · 7 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FYLLA. Fyra av tio unga män har en riskabel alkoholkonsumtion. Det konstaterar Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) och Folkhälsoinstitutet (FHI) i en ny rapport.– En slapp alkoholpolitik har lett till att ungdomar i dag dricker mer alkohol och har en riskfylld konsumtion, säger Robert Damberg, förbundsordförande i UNF som är kritisk till att systembolaget återinförde lördagsöppet och sänkte skatten på vin.Nykterhetsförbundet kräver att regeringen tar alkoholpolitiska krafttag efter den liberaliseringen som skett sedan 90-talet och början av 2000-talet.

Enligt undersökningen hade 37 % av männen mellan 16 och 24 år en riskabel alkoholkonsumtion under 2006 - en ökning från 33 % året innan. Bland unga kvinnor hade 32 % en riskabel alkoholkonsumtion såväl 2005 som 2006. FHI och UNF ser inga större skillnader i alkoholkonsumtion mellan olika landsändar.– Men vi vet att alkoholkonsumtionen generellt sett är högre i storstäderna, säger Robert Damberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro