ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av tio unga sitter stilla för länge

Jenny Sköld · 16 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012

En ny undersökning visar att svenskarna sitter åtta timmar eller mer per dag. Samtidigt uppmärksammas farorna med ett stillasittande liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan fyra av tio unga sitter stilla åtta timmar eller mer varje dag, enligt en ny Sifo-undersökning. För befolkningen i stort är siffran 3 av 10. Något som kommer att ge dem ett kortare liv, enligt Folkhälsoinstitutet.

Stillasittandet har blivit ett allt mer utbrett problem i takt med att arbetslivet datoriserats under de senaste decennierna. En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Folkhälsoinstitutet visar att var tredje vuxen och nästa var fjärde ungdom tillbringar åtta timmar eller mer av sin vakna tid sittande. 

Det är sedan tidigare belagt att stillasittande kan leda till ett kortare liv.

– Det verkar som att stillasittandet i sig är en riskfaktor. Det är viktigt att fler inser betydelsen av att då och då resa sig från ett stillasittande arbete eller tv-soffan. Ta en bensträckare helt enkelt, säger Johan Faskunger, utredare på Statens folkhälsoinstitut som sammanställt rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro