ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra av tio vill göra skönhetsingrepp efter sin graviditet

Joakim Magnå · 16 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Nära hälften av alla nyblivna mammor är så missnöjda med hur deras kroppar förändrats att de överväger kirurgi.
Nära hälften av alla nyblivna mammor är så missnöjda med hur deras kroppar förändrats att de överväger kirurgi.Foto: Alamy

Större bröst, fixad mage och fettsugning. Det önskar sig fyra av tio mammor, enligt en undersökning som tidningen Mama gjort. Utseendehets och identitetskris, anser psykologen Maria Farm.

Tillsammans med analys-företaget RAM har tidningen Mama frågat 565 mammor om hur de ser på sin kropp efter graviditeten.

Fyra av tio har funderat på att skönhetsoperera sig. 40 procent vill förstora brösten medan en knapp fjärdedel kan tänka sig att göra bukplastik och 26 procent en fettsugning. Undersökningen visar även att två av tre mammor har bantat 
eller testat en diet.

Psykologen Maria Farm tycker att mammorna som är missnöjda med sina kroppar ska avvakta en eventuell operation.

– Frågar man tre månader efter graviditeten vill nog många ha en annan kropp, men frågar man två år efter graviditeten kanske hon inte alls känner så. Magar blir mindre igen, ork kommer åter, underlivet läker ihop men det tar tid, säger hon.

Maria Farm menar att det kan handla om en identitetskris – som leder till en känslomässig reaktion på att livet har förändrats.

– En graviditet väcker oro och tankar. Det kanske handlar minst lika mycket om att få tillbaka sitt gamla jag och att det i vårt utseende-fixerade samhälle tar sig uttryck i hur kroppen ser ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Joakim Magnå
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro