ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra fälls för terrorbrott

Stockholm TT · 4 Jun 2012
Uppdaterad 4 Jun 2012

Fyra män, bosatta i Sverige, fälls för terrorbrott i Danmark. De döms för en planerad attack mot tidningen Jyllands-Posten 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

De fyra misstänkta männen, bosatta i Sverige, fälls för en planerad attack mot tidningen Jyllands-Posten 2010, rapporterar Ritzau.

Tre av männen greps i slutet av december 2010 i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn efter lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Den fjärde, som hoppat av resan till Köpenhamn från Stockholm i Jönköping, kunde gripas i en lägenhet i Järfälla.

Alla fyra har nekat till att ha haft planer på att utföra terrordåd i Danmark.

En av dem har erkänt att en k-pist som beslagtogs i samband med gripandet tillhörde honom. Det handlar om en 46-årig man som varit spårlöst försvunnen i tio års tid innan han i november 2010 kom tillbaka till Sverige. Enligt åklagarna har 46-åringen befunnit sig i Waziristan i Pakistan där talibanerna och al-Qaida har en stark ställning.

De fyra männen har åtalats för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Enligt åklagarna skulle männen storma in i byggnaden och försöka döda så många som möjligt av dem som fanns där.

Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och så kallade buntband, som männen tros skulle binda sina offer med.

Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna.

Rätten var enig om de fyra åtalades skuld.

- Jag kan säga att domarna och nämndemännen är eniga om att de åtalade är skyldiga, säger rättens ordförande Katrine B B Eriksen.

På två punkter gällande vapeninnehav frikänns de åtalade.

- Det frikänns av teknikaliteter, säger Katrine B B Eriksen. Det kommer inte att inverka på straffens längd.

De två åklagarna Gyrithe Ulrich och Henrik Plaehn har under rättegången argumenterat för att männen förberedde ett blodigt angrepp i Danmark, som skulle ske den 29 december 2010.

I salen Pressen skulle arrangemanget Årets fynd äga rum den dagen. Då skulle danska idrottsutövare hyllas av bland andra kronprins Frederik. Åklagarmyndigheten har arbetat utifrån en teori om att arrangemanget var de fyra männens mål.

Vilka straff de fyra männen ska få meddelar domstolen i Glostrup under eftermiddagen i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro