ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra fantastiska Costa Rica-upplevelser

Anders Falkirk · 4 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den heliga fågeln quetzal kan du få se i Monteverde. 

Den heliga fågeln quetzal kan du få se i Monteverde. 


klar

Artikellänk är kopierad

1. Monteverde – en sen upptäckt

Mest berömda av Costa Ricas alla naturattraktioner är molnskogarna runt Monteverde, högt uppe i bergskedjan Cordillera de Tilarán. De upptäcktes så sent som på 80-talet av amerikanska biologer och blev genast en attraktion tack vare sin skönhet och artrikedom.I dag finns tyvärr en hel del flåsig nöjesparkturism här. Populäraste attraktionerna är zipgliding, där man åker fasthakad på en lina mellan trädtoppar, och guidade turer på fyrhjuliga motorcyklar.Det är dock enkelt att undkomma denna kommers genom att bege sig in själva reservaten Riserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde eller Riserva Santa Helena. Här gäller bara kängor och ryggsäck – och molnskogens mystik.Har man tur kan man få se områdets symboldjur: en quetzal, mayaindianernas heliga fågel. Den är oerhört vacker i sin metalliska, gröna fjäderskrud och långa stjärtfjädrar.

2. Corcovado – annorlunda strandliv

Om det är för mycket drive in jungle-känsla i Monteverde för dig finns det självfallet tuffare naturupplevelser på en rad andra platser i landet. Till exempel i Parque Nacional Corcovado vid Stilla Havet.

Parken ligger på en halvö nere vid gränsen till Panama och har av amerikanska tidskriften National Geographic kallats för ”the most biologically intense place on earth”, det mest biologiskt intensiva området i världen.

Här möts regnskog, träsk, floder och vackra sandstränder. Djurlivet är enormt: Bairds tapir, jättemyrslok, cappucinerapor, den skygga centralamerikanska jaguaren, havssködpaddor, fregattfåglar och ute i havet en rad olika delfinarter.

Bäst chans att få se något av denna rikedom har man faktiskt på stränderna. Det konstanta (o)ljudet från vågorna gör att vandrare kan ta sig fram nästan oupptäckta.Man kan campa för några dollar vid olika rangerstationer i nationalparken. På stationen i Sirena finns också enklare sovsalar, pris 70 kronor natten.

I San José finns ett omväxlande stadsliv.
I San José finns ett omväxlande stadsliv.

3. San José – Överraskande kul

San José är inte en storslagen huvudstad, men den är ändock spännande. De centrala delarna har en ruff blandning av kolonial arkitektur och kontorshus från 60-talet. Runt lunch är gatorna fulla av försäljare, studenter och kontorsarbetare.

I Escazú och de mer fashionabla förorterna ligger moderna shoppingcenter och lyxigare restauranger (och självfallet även de amerikanska fast food-kedjorna). I universitetsförorterna San Pedro och Los Yoses ligger mängder av barer och klubbar.Det finns helt enkelt saker att titta på överallt.

Kriminalitet? Den finns och man bör inte promenera i stan på kvällarna. Och runt saluhallen Mercado Central finns det gott om ficktjuvar. Men jämfört med många andra centralamerikanska städer är San José relativt säkert.

I Santa Teresa finns bra stränder. Hit kommer främst surfare, men även en del filmkändisar.
I Santa Teresa finns bra stränder. Hit kommer främst surfare, men även en del filmkändisar.

4. Santa Teresa – surfing och jetset

Det är inte enkelt att ta sig till Santa Teresa vid Stilla Havet, men det väl värt besväret. Stranden är milsvid, havet gigantiskt och i ryggen har man grönskande kustskogar.

Det finns dock ingen orörd natur här, förutom i nationalparken Cabo Blanco med sina vrålapor.Innanför kusten breder en böljande, pastoral landsbygd ut sig. Små byar med pastellhus, lekande barn, höns, blomstrande trädgårdar och gamlingar i gungstolar. Allt prydligt och välskött.

Själva Santa Teresa, och grannorten Malpais, består av en serie restauranger, barer, pensionat, yogahotell och privata villor som hyrs ut till jetset och kändisar som Leonardo DiCaprio, Mel Gibson och Kate Moss.

Stränderna och partylivet domineras dock inte av de rika och berömda, utan av surfare, vilket gör att stämningen är skönt avslappnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro