ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra gripna på flygplatsen – misstänks för bedrägeri

Evelina Olsson · 23 Jan 2013
Uppdaterad 23 Jan 2013
Fyra gripna på flygplatsen – misstänks för bedrägeri Gudrun Solini var på sin vakt när det misstänkta blufföretaget ringde upp henne. – De var rent oförskämda och jag blev utskälld när jag inte ville gå med på deras krav, säger hon.

Fyra gripna på flygplatsen – misstänks för bedrägeri Gudrun Solini var på sin vakt när det misstänkta blufföretaget ringde upp henne. – De var rent oförskämda och jag blev utskälld när jag inte ville gå med på deras krav, säger hon. Foto: Marie Kjellvander


Efter en längre tids spaning slog ett 40-tal poliser till mot det misstänkta blufföretaget 118 108 med säte i Helsingborg. Fyra personer greps på Sturups flygplats i samma stund som de skulle stiga på ett semesterflyg till Kanarieöarna.

klar

Artikellänk är kopierad

– De säljer en produkt som vi anser vara helt värdelös och riktar in sig mot äldre, enmansföretagare med väldigt lite erfarenhet av internet, säger kammaråklagaren Bo Albrektsson.

Åklagaren uppskattar att bedragarna under det år de varit verksamma kommit över minst ett par miljoner kronor.

Sammanlagt har elva personer anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och grov utpressning men åklagaren utesluter inte att fler personer kan komma att hämtas in. Utpressningsmisstankarna består i att säljarna hotat med Kronofogden och inkasso. – Vi har fått in tusentals anmälningar som rör både fullbordade brott och försöksbrott. Vi räknar också med ett stort mörkertal av kunder som betalt för den här tjänsten, säger Albrektsson .

Upplägget kring 118 108, som varit på Svensk Handels varningslista i drygt ett år, påminner mycket om blufföretaget Svensk Företagslansering där flera aktörer dömts till fängelse för bedrägeri. – Jag skulle inte bli förvånad om någon av huvudmännen haft kopplingar till Svensk Företagslansering, säger Albrektsson.

Säljare från 118 108 ringer upp småföretagare och hävdar att dessa haft ett gratisavtal som det har blivit dags att förnya. Avtalet går enligt 118 108 ut på att företagarna ska tillhandahållas sökoptimering och hamna i ett företagsregister på nätet. – Ingen av kunderna har någon som helst glädje av att hamna på deras hemsida. De säljer luft, säger Albrektsson.

I de första förhören nekar samtliga anhållna till brott. Åklagaren anser dock att bevisläget mot de misstänkta är gott.

"De var rent oförskämda"

Gudrun Solini i Stockholm är en av de tusentals småföretagare som fått ett samtal från 118 108. Hon vittnar, likt flera andra, om påstridiga och aggressiva säljare som hotade med både inkasso och Kronofogden för att få sina ”avtal” igenom.

– De var rent oförskämda och jag blev utskälld när jag inte ville gå med på deras krav, säger hon.

Gudrun Solini, som även tidigare blivit uppring av andra blufföretag, stod dock på sig, bestred fakturorna och betalade aldrig ett öre. Hon var också noggrann med att inte upprepa det säljaren ville att hon skulle säga under det inspelade samtalet.

– De ville först ha 24 000 kronor från mig, sedan skulle jag se det som en förmån att jag bara skulle få betala 11 000 kronor. Det är enorma summor för en småföretagare, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro