ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra händelser som påverkat Sverige och Kinas relation: Är under attack”

David Peterson · 21 Feb 2019
Uppdaterad 21 Feb 2019
Metro listar händelserna som har bidragit till att relationen med Kina blivit allt frostigare.

Metro listar händelserna som har bidragit till att relationen med Kina blivit allt frostigare. Foto: TT


De senaste åren har relationen mellan Sverige och Kina blivit allt frostigare. Sedan Gui Minhai kidnappades 2015 har det inträffat flera incidenter som påverkat de diplomatiska banden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är under attack, enligt Lars Ellström, sinolog och tidigare kulturattaché i Peking.

– Sverige är intressant eftersom det är lagom stort. Att ge sig på Tyskland är besvärande och kan leda till ekonomiska och finansiella konsekvenser och man kan hantera Sverige utan att det blir några konsekvenser av det. Sverige är ett land som har en väldigt hög svansföring när det handlar om demokratisk och mänskliga rättigheter, säger han.

Enligt honom försöker Kina försvaga den demokratiska samhällsordningen för att skapa utrymme för en auktoritär ordning.

– Om man kan få svenskarna på knä så har man liksom nått något i projektet att få EU på fall, säger han.

De senaste åren har de kinesiska attackerna mot Sverige förekommit allt oftare, enligt Ellström.

2015 – Gui Minhai kidnappas

I oktober 2015 blev den kinesiskfödda svenska bokförläggaren Gui Minhai bortförd från sin semestervåning i Thailand. Först var han bara försvunnen men efter ett par månader dök han upp i kinesisk TV. Gui Minhai sa att han återvänt frivilligt för att sona för ett gammalt brott.

Sedan dess har han visats upp i kinesisk tv flera gånger och senast sade Gui Minhai att den svenska staten använder honom som en bricka i ett politiskt spel.

– Jag tror att de kinesiska fångvaktarna har instruerat honom till att säga det. För mig är det något som ser ut som en projektion, fångvaktarna och den kinesiska staten använder honom, säger Lars Ellström.

Han har arbeta i Kina i flera år och menar att Sveriges relation till Kina blivit allt sämre sedan Gui Minhais bortförande.

– Det är ett led i en mycket mera omfattade offensiv som den kinesiska regimen bedriver i världen. De är allt mer framfusig med kidnappningar, arresteringar och med hot mot människor och institutioner, säger Lars Ellström.

Journalistförbund, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen arrangerade i oktober 2018 en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den svensk-kinesiske förläggaren. Foto: Anders Wiklund / TT
Journalistförbund, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen arrangerade i oktober 2018 en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den svensk-kinesiske förläggaren. Foto: Anders Wiklund / TT

2018 – Bortmotade kinesiska turister

Natten mot den 2 september kom en kinesisk familj till Generator hostel i Stockholm. Familjen hade bokat ett rum från dagen efter. När familjen inte kunde få något rum samma natt krävde de att få stanna i hotellets foajé. Men hotellet ringde i stället polisen som handgripligen avlägsnade familjen.

På trottoaren utanför hotellet fångades de kinesiska turisterna på film. I videoklippet kastar de sig på marken och skriker ”this is killing”.

– Jag gör reflektionen att det hela är ett skådespel med syftet att skapa en incident, säger Lars Ellström.

Den kinesiska staten var sedan snabba med att utfärda en resevarning till Sverige på grund av hur turisterna behandlats.

– De använder resevarningen som ett påtryckningsmedel. Det är många kinesiska turister som reser och det har en ekonomisk betydelse, säger Lars Ellström.

Kinas ambassad riktade stark kritik mot Sverige efter händelsen. Foto: Skärmdump
Kinas ambassad riktade stark kritik mot Sverige efter händelsen. Foto: Skärmdump

2018 – Svenska nyheter gör satir

SVT:s satirprogram Svenska nyheter följde upp nyheten om den kinesiska turisterna med ett inslag som innehöll en fejkad informationsfilm om hur man undviker kulturkrockar. Bland annat gavs rådet till kinesiska turister att inte bajsa utanför historiska byggnader.

– Om man tittar på hela programmet var det en väldigt träffsäker satir om svenska fördomar om kineser. Det är något som den kinesiska ambassaden och den kinesiska regeringen borde applådera men i stället används det används det i ett offensivt syfte, säger Lars Ellström.

I SVT:s humorsketch får kineser som råd att inte bajsa utanför historiska byggnader. Foto: Skärmdump.
I SVT:s humorsketch får kineser som råd att inte bajsa utanför historiska byggnader. Foto: Skärmdump.

2019 – Svenska Kina-ambassadörens möte

Under flera dagar i slutet av januari pågick möten på ett hotell i centrala Stockholm där bland annat Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt och Gui Minhais dotter Angela Gui deltog.

På plats fann även två kinesisk affärsman som ska ha sagt att de skulle kunna hjälpa till med frigivningen av Gui Minhai. Men svenska UD kände inte till mötena när de ägde rum och nu är Anna Lindstedt föremål för en utredning av Säkerhetspolisen.

Enligt Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes hon för påtryckningar under mötet.

– Jag tror inte att hon (Anna Lindstedt) hade några onda avsikter men däremot så tror jag att det helt klart rör sig om dåligt omdöme, sa Gui i SVT:s Agenda i söndags.

Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, har hamnat i blåsväder. Bilden är från 2013. Foto: Leif R Jansson /TT
Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, har hamnat i blåsväder. Bilden är från 2013. Foto: Leif R Jansson /TT
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro