ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra livshotande sjuka i influensan

TT · 26 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Tre av de svenskar som är svårt sjuka i nya influensan vårdas på Karolinska universitetssjukhus i Solna, Stockholm.

Tre av de svenskar som är svårt sjuka i nya influensan vårdas på Karolinska universitetssjukhus i Solna, Stockholm. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

KLICKA FÖR EN STÖRRE GRAFIK!
KLICKA FÖR EN STÖRRE GRAFIK!

Totalt vårdas tre svenskar, alla under 30 år, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna sedan de drabbats av livshotande komplikationer av svininfluensan A/H1N1. Det uppger chefsläkare Stefan Engqvist för TT.Två av patienterna kommer från Stockholms län och en från Östergötland. Tillsammans med den man från Gästrikland som har skickats för vård i Danmark är alltså för närvarande fyra svenskar svårt drabbade av smittan.Två av patienterna på Karolinska vårdas på den så kallade ECMO-enheten och en vårdas med motsvarande utrustning på thoraxintensiven.- Det är inget anmärkningsvärt med deras tillstånd, säger Stefan Engqvist först men tillägger:- Alltså, de har ju ingen lungfunktion. Det är ju väldigt livshotande. Men så fort de får behandling stabiliseras tillståndet. Man mår rätt bra när man ligger i ECMO.Nu är fyra svenskar svårt sjuka samtidigt trots att smittspridningen inte ens har kommit igång. Är det oväntat många?- Nja. Man kan inte göra statistik av fyra personer, säger Stefan Engqvist och tillägger att ingen ännu vet exakt hur Sverige kommer att drabbas.Han säger också att erfarenheterna från andra länder visar på en lägre andel svårt sjuka och lägre dödlighet i A/H1N1 jämfört med en normal säsongsinfluensa.Jonas Holst på Socialstyrelsens krisberedskapsenhet säger till TT att Sverige i nuläget har möjlighet att ta hand om alla som insjuknar i svininfluensan. Det finns thorax-enheter i Lund, Linköping, Göteborg, Uppsala och Umeå som genomför ECMO-behandling för enstaka patienter, förutom avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.- Vi räknar med att vi kommer att kunna ha kapacitet att hantera de patienter som kräver ECMO-behandling. Bland annat genom att olika kliniker kan expandera med mellan fem och tio platser. Och kapaciteten kan ökas väsentligt vid alla enheter, säger Holst.- Det är omöjligt att säga hur många svenskar som kommer att bli allvarligt sjuka. I Australien har man haft cirka 50 fall av patienter som legat i ECMO-behandling. Samtidigt vet vi att viruset kan ändra karaktär. Men det är väldigt svårt att ange en prognos att vi kommer att få si och så många fall, säger Johan Holst.En ECMO-behandling ges antingen om hjärtat eller lungfunktionen sviktar. Enheten vid Karolinska universitetssjukhuset är främst till för patienter med sviktande lungfunktion, medan övriga kliniker i landet är behandling för hjärtpatienter. De kan också göras om för att ta emot och behandla patienter med lungproblem, enligt Holst. Men det kan också bli tal om att skicka svenska patienter utomlands.- Det har visat sig att den här influensan slår olika i olika länder. Det finns ett etablerat internationellt nätverk med olika centrum som ger den här typen av behandling och det kommer vi att utnyttja. Om vi är i ett läge där vi har nått den absoluta toppen kan det bli så att vi utnyttjar andra länders kapacitet, säger Johan Holst.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro