ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra samiska röster: Det här är de viktigaste frågorna för oss

Björn Berglund · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
Maxida Märak vill bland annat se mer resurser till psykvård i samiska områden.

Maxida Märak vill bland annat se mer resurser till psykvård i samiska områden. Foto: Shutterstock/Eerobild/IBL


I dag är det 101 år sedan det första samiska landsmötet i Trondheim. På årsdagen firas samernas nationaldag över hela Sápmi och på flera andra håll i landet. Vi frågade kända samiska svenskar vilka frågor de tycker är extra viktiga att lyfta i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Maxida Märak, 29, artist och musikproducent:

– Först och främst tycker jag att Sverige ska ratificera ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter. Det är prio ett, och så mycket skulle bli bättre av det. Sedan tycker jag att gruvindustrin måste regleras bättre. Den slår ut andra industrier och majoriteten sker på samisk mark. Det kommer att få förödande konsekvenser för hela Sverige om det får fortsätta så här. Till sist måste man sätta in mer resurser till psyk- och läkarvård i samiska områden och i glesbygdsområden överlag. Vi som folkgrupp har den högsta självmordsstatistiken i Sverige och om man vill söka hjälp på plats finns inga resurser att tillgå.

Tomas Colbengtson uppmärksammar samisk kultur i sin konst.
Tomas Colbengtson uppmärksammar samisk kultur i sin konst.

Tomas Colbengtson, 60, konstnär:

– Land- och markrättigheter, som man har kämpat för i flera hundra år. Jag tänker också på att kristendomen har lagt så mycket skuld och förbud på samisk kultur, på jojk och språk och dräkt. Det finns en tystnadskultur och det är viktigt att bryta den för att gå vidare. Det arbetar jag med i min konst. Som tredje fråga säger jag sydsamiskan, som håller på att försvinna som språk i Sverige. Nordsamiskan hörs i tv och radio varje dag, medan sydsamiskan är en minoritet i minoriteten. Det är upp till varje person från sydsamisk bakgrund att anstränga sig och manifestera sitt modersmål, och medierna är viktiga för att språket ska höras.

Lars Miguel ser land- och vattenrättigheter som den övergripande frågan.
Lars Miguel ser land- och vattenrättigheter som den övergripande frågan.Foto: Foto: Marie Birkl

Lars Miguel Utsi, 34, vice styrelseordförande i sametinget:

– Den centrala punkten är ett erkännande av de samiska rättigheterna när det gäller självbestämmande. Vi pratar om rätten till land och- och vatten, kultur och språk, allt. Sverige är inte där än och det krävs mycket för att vi ska känna att vår kultur, våra traditioner och näringar har möjlighet att bevaras och utvecklas. Men vi är oroliga för att det går åt fel håll på många fronter. Staten saknar ett förtroende för oss samer att kunna förvalta och hantera våra egna rättigheter, som vi tidigare har gjort. Det gäller så många olika områden, men Girjasdomen ställer det på sin spets.

Lene Cecilia Sparrok belönades med en Guldbagge för sin roll i ”Sameblod”.
Lene Cecilia Sparrok belönades med en Guldbagge för sin roll i ”Sameblod”.Foto: Foto: Eero Hannukainen/Eerobild/IBL

Lene Cecilia Sparrok, 20, skådespelare och renskötare:

– Sverige har ett urfolk – samerna. Det är särskilt viktigt att man åtminstone på samernas nationaldag synliggör och uppmärksammar samisk kultur, samiska näringar, traditioner och levnadssätt i samhället, i myndigheter, i skolor och i massmedier. Sprid kunskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro