ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra scenarion – det här kan hända med Löfven och budgetfrågan i dag

Åsa Larsson · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT


klar

Artikellänk är kopierad

En regering i kris och ett annalkande extraval – i dag avgörs Sveriges framtid. Här är de scenarion som kan inträffa.

Klockan 9 startar budgetdebatten i riksdagen.

Det som diskuteras är regeringens förslag till budget, vilket både Alliansen och Sverigedemokraterna reserverat sig mot. De har i sin tur lagt fram egna budgetar och i tisdags meddelade SD att man kommer att rösta på Alliansens förslag.

Scenario 1: Det blir ingen omröstning

Statsminister Stefan Löfven ber riksdagen att – innan det blir omröstning – skicka tillbaka budgetförslaget till finansutskottet i syfte att få mer tid för att förhandla.

Dock har inga av oppositionspartierna sagt att de vill förhandla med honom.

►LÄS MER: Så mycket kostar ett extra val Sverige

►Ödesdag för Stefan Löfven

Scenario 2: Fortsatta förhandlingar leder till misstroendeförklaring

Stefan Löfven fortsätter att förhandla och drar över tiden. Då skulle det här årets budget användas vid årsskiftet, fram tills dess att en ändringsbudget röstas igenom.

Ett utdraget förhandlande skulle troligen avbrytas av en misstroendeförklaring från riksdagens sida. Minst 35 riksdagsledamöter måste gå ihop och kräva det och en majoritet i riksdagen måste rösta för det. 

Scenario 4: Löfven avgår – ny talmansrunda

Stefan Löfven förlorar budgetomröstningen och väljer att avgå. Då  går frågan tillbaka till talmannen . Om Löfven avgår kan han inte utlysa ett extra val. ​Talmannen  bestämmer vem som ska få nytt uppdrag att bilda regering och han kan välja att låta Löfven försöka på nytt. Talmannen har fyra chanser på sig att få igenom en statsminister. Därefter blir det automatiskt extraval .

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro