ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra snackisar från världens största mobilmässa

Metro/Ljud&Bild · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Huawei Mate X visades upp i en glasmonter. Se men inte röra, var regeln som upprätthölls av bestämd säkerhetspersonal.

Huawei Mate X visades upp i en glasmonter. Se men inte röra, var regeln som upprätthölls av bestämd säkerhetspersonal. Foto: Peter Gotschalk


På torsdagen avslutades världens största mobilmässa: Mobile world congress i Barcelona. Här är fyra av de största snackisarna från mässan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Tech görs i samarbete med Ljud & Bild.

1. Huawei presenterade vikbar telefon

Glädjen över att ha varit först med en hopfällbar mobiltelefon måste ha varit kortlivad hos koreanska Samsung, för Huawei Mate X, som den kinesiska vikbara mobilen heter, verkar på många sätt mer lovande än Galaxy Fold.

8 tum stor är skärmen på Huawei Mate X när den är utfälld, och medan Samsung-skärmen sitter ”på insidan” av mobilen när den är hopvikt såsitter Huawei Mate X-skärmen på utsidan, så att mobilen får två skärmar när den är hopvikt. Och den blir 100 procent platt i utfällt läge.

Enligt Huaweis danska marknadschef, Marie Dam Feldborg, släpps Mate X förmodligen först i Kina och det sker inte förrän mot slutet av 2019. Till våra breddgrader kommer den tidigast om ett år.

Vi kan därför inte låta bli att misstänka att Mate X bara visades upp för att ge ett intryck av att Huawei ligger långt framme i utvecklingen och att lanseringstiden fortfarande är ren spekulation, till skillnad från Samsung Galaxy Fold som dyker upp i svenska butiker redan i maj.

2. Hand ID och Air Motion

Hela tre flaggskeppsmodeller hade koreanska LG med sig till Barcelona. Det som verkligen skiljer dem från mängden är de nya Hand ID- och Air Motion-funktionerna.

Hand ID kan skanna blodkärlen under huden på handflatan. Enligt LG är ådrorna i handen mer unika än fingeravtryck och därmed ger Hand ID högsta möjliga säkerhet.

Air Motion använder en sensor för att styra mobilen genom att göra gester med fingrarna framför skärmen. Om du till exempel har mobilen i en hållare när man kör bil så kan du man svara i telefon genom att vifta med fingrarna.

Air Motion kan användas för att höja och sänka volymen bara genom att vifta med fingrarna.
Air Motion kan användas för att höja och sänka volymen bara genom att vifta med fingrarna.Foto: Peter Gotschalk

3. Nokias maxade kamera

Hela fem kamera-linser med optik från Zeiss, inklusive två färgsensorer och tre svartvita, sitter på baksidan av Nokia 9 PureView.

De fem linserna ger tio gånger mer ljus i bilderna än en enda färgsensor, berättade man på pressmötet som ägde rum i gamla fabrikslokaler i utkanten av Barcelona. Och tillsammans garanterar linskonstruktionen skärpa, detaljering och djup i bilderna. Kameran kan ta 12 Mp-bilder i RAW-format (DNG). Nokia-mobilen går att beställa från och med slutet av februari och kostar 6 500 kronor.

Två färgsensorer och tre monokrom-sensorer sitter på baksidan av den kommande Nokia-mobilen.
Två färgsensorer och tre monokrom-sensorer sitter på baksidan av den kommande Nokia-mobilen.Foto: Peter Gotschalk

4. Långsmalt format

Borta är Z- och X-modellerna och nu även XZ-modell-erna. Sony Mobiles nya modeller heter helt enkelt Xperia med en siffra efter. Först ut är Xperia 10 och 10 Plus, med toppmodellen Xperia 1 senare i vår.

Den mest uppenbara nyheten är det långsmala formatet. Efter åratal av gradvis längre skärmar i 16:9, 18:9 och 18,5:9-format tar Sony det till sin  fulländning med 21:9-format. Det är inte så knäppt som det kan förefalla, för man får en större skärm utan att mobilen blir otympligt bred att hålla i.

Xperia 1 och Xperia 10 Plus – det blir mer och mer långsmala format hos Sony.
Xperia 1 och Xperia 10 Plus – det blir mer och mer långsmala format hos Sony.Foto: Peter Gotschalk

Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Läs hela artiklarna på ljudochbild.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/Ljud&Bild
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro