ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra symboler som kopplats till högerextremism på nätet – här är historien bakom

Hugo Ewald · 9 Sep 2017
Uppdaterad 9 Sep 2017
Högerextremister har använt mjölk för att provocera.

Högerextremister har använt mjölk för att provocera. Foto: Alamy/IBL


Under sommaren har en stor diskussion pågått på sociala medier om huruvida till exempel mjölk eller ok-tecknet går att koppla till högerextremism. Den amerikanska alt-right-rörelsen har gjort sig kända för sin provokativa humor, och flera påstådda högerextrema symboler har sitt ursprung som medvetna skämt för att lura media.

klar

Artikellänk är kopierad

Under de senaste månaderna har en diskussion om mjölkens koppling till vit makt-rörelser förekommit på sociala medier. I augusti skrev två forskare vid Lunds universitet en omdiskuterad debattartikel där man gick igenom hur förmågan att dricka mjölk av vissa grupper setts som ett tecken på Västeuropéers påstådda överlägsenhet.

Bara en månad tidigare hade den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali väckt uppmärksamhet genom att på sociala medier publicera en bild där han syns dricka mjölk. På bilden syns Bali gör ett så kallat ”ok”-tecken med handen, och i bildtexten har Bali publicerat tre emojis: ”👌🏻🐸🥛”.

Detta tolkades av vissa, bland annat den vänsterpopulistiska sajten Aktuellt fokus, som att Bali försökte flörta med den så kallade alt-right-rörelsen i USA vars medlemmar använt sig av de tre symbolerna på mer eller mindre sarkastiska sätt.

Den så kallade alt-right-rörelsen, som funnits längre men som fick sitt stora genomslag under den amerikanska valrörelsen 2016, har delvis sina rötter inom internetbaserad trollkultur och rör sig mellan högerpopulism och högerextremism. Fokus handlar i grunden lika mycket att provocera som att bilda opinion, och det är ofta oklart i vilken grad meningsyttringar på forum som 4chan är seriösa eller enbart har som syfte att göra människor upprörda.

Just mjölken som påstådd rasistisk symbol är ett typexempel på detta. Men flera andra symboler, med olika historik, har kommit att användas av högerextremister på nätet.

Pepe the frog

Grodan Pepe är i en av de stora symbolerna som under det amerikanska presidentvalet kom att förknippas med högerextremism. Grodan, som Metro tidigare skrivit om, har sitt ursprung i serien Boy’s club som serietecknaren Matt Furie började teckna 2005. Serien har ingenting med politik att göra och skildrar ett gäng antropomorfiserade djur, varav en är just grodan Pepe.

Alt-right-rörelsen, som delvis samlas på 4chans forum för politiska diskussioner, ”/pol/” kom under presidentvalet att använda sig av delbara bilder där Pepe förekom, bilder som också delats av Donald Trump och dennes son Donald Trump jr. på Twitter.

I september publicerade presidentkandidaten Hillary Clinton en hånad artikel där man varnade för Pepe, som beskrevs som en symbol för vit makt och Anti-defamation league, som ungefär fungerar som en amerikansk motsvarighet till Expo, kom senare under september att klassificera Pepe som en hatsymbol, någonting som väckte stor kritik.

I maj ”dödade” Matt Furie Pepe, efter att i månader försökt återta sin karaktär som han menade stulits och approprierats av högerextremister, någonting som knappast minskat Pepes förekomst på nätet. Pepe används fortfarande som en icke-politisk reaktionssymbol på bland annat 4chan.

(((echo)))

Att använda sig av tre parenteser kring namn på sociala medier har blivit ett vanligt sätt för framför allt amerikanska antisemiter för att antyda att en person är eller förutsätts vara judisk. Hugo Ewald kan till exempel beskrivas som (((Hugo Ewald))).

Ursprunget är den högerextrema bloggen The Right stuffs podcast The Daily Shoah, där man under ett avsnitt från 2014 läste upp judiska namn med en eko-effekt. Ekot, som skrivs ut som ((( ))) i text var ursprungligen ett internskämt om att ”alla judiska efternamn ekar genom historien” och att ”ekona berättar en ledsen historia som de kommunicerar sina emotionella lektioner om våra vita synder”. Att skriva parenteser runt sitt namn har också använts av motståndare till alt-right-rörelsen, på så sätt att de själva satt parenteser runt sina namn på sociala medier, för att försöka ta symbolen från dem.

Ursprungligen användes parenteser på samma sätt på amerikanska onlinecommunityn för att visa att man så kallat cyberkramade en annan person.

Mjölk

Diskussionen om mjölk kom i USA att väckas i mars i år, efter att den vänsterinriktade webbsidan Mic publicerade en artikel med rubriken ”Milk is the new, creamy symbol of white racial purity in Donald Trump’s America”. Artikeln, som tillsammans med en annan liknande artikel kom att hånas av amerikanskhögermedia, beskriver hur amerikanska högerextremister och 4chan-användare dök upp för att störa en en livesänd Anti-Trump-sändning skådespelaren Shia LaBeouf anordnat, bland annat genom att stå och klunka mjölk.

Ursprunget på 4chan var en bild från en artikel som tidskriften Nature publicerade 2013 och som berör olika grupper i världens grad av laktosintolerans.

Mjölk kom senare, som Wired skriver, att användas ironiskt av amerikanska högerextremister, framför allt för att få media att framställa mjölk som just en högerextremistisk symbol för att sedan håna medier som beskrev mjölk som just detta.

Det är en klassisk typ av 4chan-trollning. Du låtsas att en symbol är ett tecken för någonting som anses vara dåligt, får media att beskriva det som det – och hånar sedan media för det.

Mjölk har sedan dess förekommit vid ett flertal tillfällen alt-right-rörelsen samlats i ett påstått ironiskt syfte, vilket gjort att det i vissa sammanhang kommit att förknippas med rörelsen, utan att mjölk på grund av detta blivit ”rasistiskt” på något sätt.

OK-tecknet

Även det så kallade OK-tecknet, att hålla pekfingret och tummet som en ring samtidigt som de andra fingrarna hålls upp, har på olika sätt förknippats med alt-right-rörelsen och högerextremism. Även detta startade som en form av trollning för att provocera.

OK-tecknet har använts av människor kopplade till alt-right-rörelsen i ett antal sammanhang sedan april 2015 när den användes av den Vine-användaren och Trump-fanet Pizza party ben, som senare kom att göra den tillsammans med alt-right-ikonen Milo Yiannopoulus under Trump-evenemang. Den 3 december twittrade Barack Obamas Trump-älskande bror Malik en bild där han syns göra tecknet, med bildtexten ”Jag ser ut som grodan Pepe”.

Det hela fick fart i februari 2017, när 4chan-användare startade vad de kallar för ”Operation O-KKK”. Syftet var att lägga upp OK-tecknet på sociala medier med påståenden om att det skulle vara en symbol för vit makt, vilket senare fick flera medier att beskriva symbolen som just det.

Enligt alt-right-profilen Mike Cernovich är det hela i grunden ett skämt.

– Det började med ett skämt om Jay Z. Han och Beyoncé brukade göra tecknet och folk sa att det var en Illuminati-symbol. Vi började använda det som ett skämt, och sedan fick det ett eget liv, sa han till The Observeri maj i år.

Sedan dess har 4chan-användare försökt att fortsätta få oskyldiga symboler att kopplas samman med alt-right-rörelsen. Bland annat har man försökt sprida budskapet att peace-tecknet är en symbol för att personen som gör det anser att det bara finns två kön, och att Facebooks like-tumme är en symbol för det nazistiska slagordet ”De fjorton orden”.

Att en person använder någon av symbolerna behöver inte nödvändigtvis betyda att denna hyser högerextrema åsikter, och den stor del av den kultur som omgärdar dem är kopplade till den trollkultur som präglat framför allt 4chan. Det gör det ofta väldigt svårt att veta om en person enbart vill provocera eller visa sig införstådd i en viss typ av internetkultur, eller om personen vill sprida högerextrema åsikter.

Symbolerna ovan är inte första gången 4chan-skämt blivit omtalade i media. Redan 2013 gick flera medier på påståenden om att tonårstjejer skurit sig i armarna för att få Justin Bieber att sluta ta droger under hashtaggen #cuttingforbieber, någonting som det senare visade sig att ingen faktiskt gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro