ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra Teliachefer får sparken

TT · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013
Fyra Teliachefer får sparken Marie Ehrling, ordförande för Telia Soneras styrelse, skriver i ett pressmeddelande att cheferna lämnar sina poster med omedelbar verkan.

Fyra Teliachefer får sparken Marie Ehrling, ordförande för Telia Soneras styrelse, skriver i ett pressmeddelande att cheferna lämnar sina poster med omedelbar verkan. Foto: TT


Fyra personer i Telia Soneras ledning får sparken i spåren av korruptionsaffärerna i framför allt Uzbekistan.

klar

Artikellänk är kopierad

"Styrelsens slutsats är att några högre befattningshavare inte längre har styrelsens förtroende. Därför har de meddelats att deras anställningar kommer att avslutats och att de lämnar sina poster med omedelbar verkan", skriver styrelseordförande Marie Ehrling i ett pressmeddelande.

Styrelsen och nye vd Johan Dennelind konstaterar att transaktionerna inte har skötts med "god affärssed".

Vilka de fyra personer är skriver inte Telia Sonera.

Styrelsen har också beslutat att överlämna materialet, som den internationella advokatbyrån Norton Rose Fulbright tagit fram kring bolagets transaktioner, till åklagaren.

Utöver Norton Rose Fulbright har även advokatbyrån Mannheimer Swartling varit rådgivare åt styrelsen.

"Tillsammans med styrelsen har jag dragit slutsatsen att det sätt på vilket vissa transaktioner hanterats inte levt upp till de högt ställda krav på affärsetik och transparens som Telia Sonera vill stå för", skriver vd Johan Dennelind.

Telia Sonera gick 2007 in i Uzbekistan genom ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Det visade sig vara ett brevlådeföretag i Gibraltar som på papperet leds av diktatorsdottern Gulnara Karimovas unga personliga assistent.

Takilant har mellan 2007 och 2010 tjänat omkring två miljarder kronor på den mutmisstänkta affären, som utreds av åklagare. Såväl Telia som Karimova nekar till mutbrott.

Uppgifterna ledde i vintras till vd Lars Nybergs avgång och att styrelsen byttes ut. Telia är fortfarande verksamt i Uzbekistan.

Per-Arne Blomquist var tillförordnad vd för Telia Sonera under perioden mellan att Lars Nyberg avgick i februari till följd av den tunga kritiken mot bolaget, och till dess att den nye vd:n Johan Dennelind tillträdde i september.

Vid bolagsstämman i april försvarade Blomquist bolagets agerande. I ett brev till aktieägarna innan stämman beskrev han Telia Sonera som ett "sunt företag med sunda värderingar" som "bidrar till hållbar samhällsutveckling".

– Vi beklagar att vi ansett det nödvändigt att vidta dessa åtgärder, det har inte varit lätt, säger styrelseordförande Marie Ehrling.

Sund affärssed har inte tillämpats på ett par av marknaderna och för transaktioner, säger hon. – Ledande personer har inte levt upp till sitt ansvar.

Ehrling hoppas nu på en "nya fas där vi kan lämna historien bakom oss". – Det var ett svårt beslut, det gäller personer som vi känner och som vigt sitt yrkesliv åt Telia Sonera. Icke desto mindre var det nödvändigt, säger vd Johan Dennelind.

Marie Ehrling vill inte säga om förre vd-n Lars Nyberg, som avgick i februari efter Uzbekistanskandalen, belastas ytterligare av de nya uppgifter som framkommit.

Johan Dennelind vill inte heller säga om de båda chefer som delgivits misstanke om mutbrott har kvar sina anställningar. Den ene av dem, Tero Kivisaari, är sedan tidigare petad från sin ledande position inom bolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro