ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra thai-favoriter i Malmö

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 27 Apr 2018
Uppdaterad 27 Apr 2018
Linda Dahl och Lena Ilkjaer listar sina favoriter bland thaikrogarna i Malmö.

Linda Dahl och Lena Ilkjaer listar sina favoriter bland thaikrogarna i Malmö. Foto: Unsplash


Time for thai? Utbudet av thairestauranger i Malmö är stort, men få sticker ut från mängden. Här är våra tre, eller snarare fyra, favoriter i genren, varav en är nyöppnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Thai 2.0 – en uppdaterad modern thaikrog 

Soi betyder bakgata på thailändska och 29 är gatunumret på Bergsgatan där restaurangen ligger. I de rymliga lokalerna är ena delen draperad i blått sammet och den andra delen domineras av ett gigantiskt ”community table” i marmor. Att kökschefen har jobbat på stjärnkrogen Nahm i Bangkok och att gatan utanför restaurangen grävdes upp för att installera gas istället för el till köksspisarna är tydliga bevis på att Soi 29 tar thaimat på allvar. Här är allt lagat från grunden och garanterat fritt från både frysgrönsaker och prefabsåser. De ingefärsdoftande munsbitarna av pomelo och räkor på betelblad är en försiktigt het och sötsyrlig publikfriande start som väcker mersmak. Tur då (eller snarare skickligt) att de har byggt upp menyn med en rad olika små- och mellanrätter – för du vill garanterat prova på det mesta här. Yam pak är en oförglömlig och matig maffig version av fruktsallad där den chiliheta söta friskheten ramas in av djupa umamistråk från fisksåsen.

Men den absoluta toppnoteringen är de lätt rökiga wokade grönsakerna, pad pak, tillagade till perfektion över öppen eld. Smakerna tar dig till en myllrande bakgata någonstans i Thailand – exakt så här ska wokade grönsaker smaka. Addera en grillade saftig karré och en infernaliskt het och fylligt krämig grön curry och våra förväntningar på en modern uppdaterad thaikrog infrias med råge. Här finns till och med en vettig vinlista. Att detta är Malmös bästa thaihak just nu råder det inga tvivel om.

Soi 29Bergsgatan 29040-29 29 44

Våga utforska à la carten

Redan namnet, som understryker rötterna i Issaan i nordöstra Thailand ger en vink om ambitionsnivån – här serveras inte bara ”thai” och det är uppmuntrande med tanke på hur få thaikrogar som faktiskt vågar sticka ut och bekänna sig till en viss regional gastronomi. Givetvis väljer vi från Issaam-menyn som har en egen sida i den omfattande á la carte menyn och provar en av regionens stora dragplåster som spridit sig över hela landet: Som tham, den illstarka salladen på grön papaya tomater, chili, vitlök, jordnötter och små torkade räkor som för oss rakt tillbaka till en uteservering i Bangkok. Vi blir varken besvikna på den eller på den wokade krabban i panengcurry, som är kladdigt tillfredställande på alla tänkbara vis.

Thap Thim Thai Issaan restaurang040-23 10 61Västergatan 9

Två till värda att nämnas

Krua Thai var en av de första thairestaurangerna som slog igenom på bred front i Malmö. I år firar de tjugoårsjubileum. Många Malmöbor har fått sin första kyss av thaimat just här. I begynnelsen betraktades restaurangen som ett exotiskt inslag på Möllan och var till och med listade i White Guide. I dag är Krua Thai en folklig thai där du slinker in för att få en snabblunch eller hämtar upp en thaicurry eller nudelrätt på väg hem från jobbet. Maten mättar och portionerna är stora och rätterna som varit favoriter i 20 år är ”still going strong”, det vill säga pad thai och den gröna curryn. Inte långt därifrån ligger Green Mango som till skillnad från Krua Thai har rättigheter och msc-märkt fisk och räkor. Favoriterna här är laab gai – hetsyrlig hackad kyckling med rostat malet ris och pad siyu – risnudlar i svart söt sojasås (ketchup manis) med broccoli och ägg.

Krua Thai040-12 22 87Möllevångstorget 12

Green Mango040-611 12 10Ystadgatan 20

Text: Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro