ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyra tips – tänk på det här när du väljer gymnasium

· 11 Feb 2015
Uppdaterad 11 Feb 2015

Är du 15 år och har beslutsångest? Du är inte ensam. Trots alla gymnasiemässor, öppet hus-dagar och informations­-­kam­panjer så väntar många till sista dagen innan de bestämmer vilket gymnasium de ska välja.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann-Sofi Isaksson, studievägledare på Spånga gymnasium, tillsammans med niondeklassarna Mikayil Demirok, Sara Hagblom och Kristoffer Ovsjö.
Ann-Sofi Isaksson, studievägledare på Spånga gymnasium, tillsammans med niondeklassarna Mikayil Demirok, Sara Hagblom och Kristoffer Ovsjö.Foto: Gustav Gräll

Ann-Sofi Isaksson är studie­vägledare på Spånga grund­skola och Vasa Real grund­skola i Stockholm. Hon får just nu ta emot många samtal från osäkra elever.

– Mycket av mitt jobb nu går ut på att lugna eleverna. Jag brukar säga att gymnasievalet är viktigt, men det är inte livsavgörande. Det går också att ändra sitt val under omvalsperioden senare i vår. 

Under omvalsperioden får de elever som ångrat sig en ny chans, då har de allra flesta skolor öppet hus igen. När den infaller varierar beroende på var i landet du bor. 

De flesta elever har vid det här laget bestämt vilket program de vill gå. I stället är det skolvalet som orsakar mest huvudbry. 

– Det är så många faktorer man ska ta hänsyn till. Inte bara att man ska ha tillräckliga betyg för att komma in på en skola utan också resväg, skolans rykte och kompisarnas åsikter spelar in. 

Hur kommer det sig att så många fortfarande är osäkra?

– De flesta får den information de ska ha. Men jag märker att många har inte lyssnat. De orkar inte riktigt bry sig förrän de sista dagarna. 

Om man ändå upptäcker att man valt fel när skolan väl börjat?

– Jag tycker att man bör ge den nya skolan minst en månad eftersom det alltid tar tid att komma in och skapa nya relationer. Vill man ändå byta skola måste man själv kontakta studieväg­ledaren dit man vill komma och höra om det finns plats. Vill man även byta program så är det den mottagande skolan som avgör om det är möjligt. Det beror på hur långt respektive program hunnit i sina kurser.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro