ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fyra YH-utbildningar som garanterar jobb

Gustaf Larsson · 19 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019
Systemutvecklare är ett av yrkena som Arbetsförmedlingen menar att det råder hög brist inom.

Systemutvecklare är ett av yrkena som Arbetsförmedlingen menar att det råder hög brist inom. Foto: Pontus Lundahl/TT


I Arbetsförmedlingens prognos över bristyrken 2019, återfinns flertalet yrken där konkurrensen om jobb inte kommer att vara några problem på sikt. Här är fyra exempel sådana yrken – och tips på hur du kan bli det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingenjörer inom bygg- och anläggning

Det är lätt att tro att man måste sätta sig i universitetsbänken i fem år för att bli ingenjör, men så är inte alltid fallet. Det finns flertalet YH-utbildningar för ingenjörer inom bygg- och anläggningsbranschen som endast tar två år att beta av, och ut kommer du som en förmodad enormt eftertraktad spelare som branschen kommer att skrika efter. Ta skydd!

Specialistbarnskötare

Förskolan står i dag inför stora rekryteringssvårigheter samtidigt som antalet barn ökar. På sikt är även det en bransch där behovet av utbildad personal kommer vara som allra störst, menar branschen själva. Specialistbarnskötare kan du då bland annat bli, som man via Campus Nyköping läser till på distans. Två år lång är utbildningen, där du bland annat får möjlighet att gå ut på praktik två gånger.

Mjukvaru- och systemutvecklare

I sin rapport ”Var finns jobben?” slår Arbetsförmedlingen fast att jobbmöjligheterna bedöms vara goda eller mycket goda för samtliga yrken inom data och IT det närmsta året – och ungefär noll saker säger att jobben inom dessa områden kommer att minska över tid. Med det sagt, är det någon utbildning som ger lön för mödan tycks det vara den inom så breda IT-branschen. Varför inte ta dig an en utbildning till systemutvecklare, som du kan läsa via en yrkesutbildning på två år.

Kockar

Ja, att det råder brist på krogpersonal har inte undgått något. Inom fem år finns det goda jobbmöjligheter för allt från hovmästare och servitörer till bartenders och kockar. Men det sistnämnda, tillsammans med kallskänkor, menar Arbetsförmedlingen att konkurrensen kommer att vara ”mycket liten” inom. Den som känner för att ha ”mycket liten” konkurrens kan utbilda sig till genom bland annat utbildningen ”kitchen manager” i Båstad, som delvis läses på distans.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro