ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyraåring såldes för 10 000 kronor

Emma Kirkhoff · 12 Jan 2015
Uppdaterad 12 Jan 2015
Lilla Khin Khin Oos pappa sålde henne till en människohandlare.

Lilla Khin Khin Oos pappa sålde henne till en människohandlare. Foto: BBC


klar

Artikellänk är kopierad

En pappa sålde sin 4-åriga dotter till en människohandlare – för 10 000 kronor. Allt för att täcka upp för sina spelskulder, rapporterar BBC 

Det var för ungefär ett år sedan som den burmesiska lilla flickan försvann, skriver BBC.  4-åriga Khin Khin Oo och hennes bror kom från en trasig familj och bodde hos sin farmor  i en liten burmesisk by, när pappan en dag plötsligt dök upp för att hämta sin dotter.

– När hon hade varit borta i fyra dagar förstod jag att något var fel, säger flickans farmor Ma Shan.

Efter att ha hört sig för bland sonens vänner fick farmodern veta att sonen hade stora ekonomiska problem.

– Han hade spelat bort alla sina pengar, säger Ma Shan.

Den burmesiska polisen kopplades in. Med hjälp av dem lyckades familjen få tag i sonen, som erkände att han hade sålt sin lilla dotter till en kinesisk människohandlare för åtta tusen kinesiska yuan – drygt 10 000 svenska kronor.

Senare hade flickans sålts vidare för 15 000 kronor till ett barnlöst kinesisk par. Efter en veckas utredning av både burmesisk och kinesisk polis, räddades lilla Khin Khin Oo och familjen kunde återförenas.

– När hon var borta var jag så orolig att jag inte ville äta, säger farmodern. 

Flickan hade blivit väl omhändertagen av det kinesiska paret och hon verkar inte ha förstått att hon hade blivit såld. Nu bor hon hos en faster i Kina. 

Handel med burmesiska barn är ovanligt, enligt BBC. Men den norra delen av landet, nära gränsen till Kina, har blivit ökänd för exploateringen av unga burmesiska kvinnor.

Myint Kyaw, ledare i staden Kutkai, uppskattar att var tionde kvinna från folkgruppen Ta'ang i staden har blivit sålda.

– De här fyra flickorna mellan 15 och 18 år åkte till Kina för att arbeta. Ingen har hört av dem på åtta månader, säger han, när han bläddrar bland bilder på försvunna kvinnor.

Det är Kinas ettbarnspolitik som liggr bakom handeln med Burmas unga kvinnor. Det och det faktum att det i Kina anses vara bättre att föda pojkar, har gjort att det finns ett stor underskott av kvinnor i landet. Uppskattningar visar att 24 miljoner kinesiska män desperat kommer att leta efter en fru år 2020, skriver BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro