ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fyrabarnsfamiljen riskerar att bli hemlös mitt i vintern

Tobias Andersson Åkerblom · 28 Nov 2014
Uppdaterad 11 Dec 2014
Costel Stan kom till Sverige för att kunna ge sina barn en bättre framtid än vad som kunde erbjudas i Rumänien. Han säljer tidningen Faktum och sitter i en matbutik från morgon till kväll. I mitten av januari blir familjen Stan av med boendet och Costel är orolig inför vintern. – Om två månader har jag ingenstans  att bo och inget sätt att tjäna pengar, det är därför jag kämpar, säger han. 

Costel Stan kom till Sverige för att kunna ge sina barn en bättre framtid än vad som kunde erbjudas i Rumänien. Han säljer tidningen Faktum och sitter i en matbutik från morgon till kväll. I mitten av januari blir familjen Stan av med boendet och Costel är orolig inför vintern. – Om två månader har jag ingenstans  att bo och inget sätt att tjäna pengar, det är därför jag kämpar, säger han.  Foto: Tobias Andersson Åkerblom


klar

Artikellänk är kopierad

Hela familjen Stan utanför husvagnen där de bor.
Hela familjen Stan utanför husvagnen där de bor.Foto: Tobias Andersson Åkerblom
Cristina matar Allicio 1, på Räddningsmissionens öppna förskola.
Cristina matar Allicio 1, på Räddningsmissionens öppna förskola.Foto: Tobias Andersson Åkerblom
Ulrika Falk, verksamhetssamordnare på Göteborgs räddningsmission.
Ulrika Falk, verksamhetssamordnare på Göteborgs räddningsmission.Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Metro har följt fyrabarnsfamiljen Stan i en artikelserie om livet som tiggare i Sverige. När de kom till Sverige bodde de i en bil. Nu har de tillfälligt tak över huvudet – men riskerar att bli hemlösa igen mitt i vintern. Samtidigt har antalet EU-migranter som tar del av hjälpinsatser i Göteborg har ökat kraftigt, och 2014 kostade verksamheterna drygt 12 miljoner kronor. Nästa år ska de bara kosta drygt hälften så mycket, enligt kommunens beslut i går.

Solen har gått ned och snart är det helt mörkt ute. En medelålders man pantar burkar i entrén till Willys-butiken utanför Göteborg, och kunder kommer ut med fyllda matkassar på väg bort mot sina bilar. En kvinna skyndar förbi med mobilen tryckt mot örat, utan att ägna den 30-åriga mannen som sitter på en av bänkarna en blick.

– Jag kan inte säga till dem ”köp nya Faktum”, för den är gammal, så jag säger bara hej, säger Costel Stan. När det senaste numret har några veckor på nacken är det svårt att tjäna pengar. En tidning ger 25 kronor – och tio tidningar kan gå utan att sälja slut på en vecka, berättar Costel. Ändå sitter han på sin plats från tidiga morgonen till sena kvällen, varje dag förutom söndag. När det går bra räknar han med att han tjänar omkring 150 kronor om dagen. Då är jobbet roligt, men det blir lätt långtråkigt när de potentiella kunderna inte svarar på Costels hej.

►LÄS MER: Fyrbarnsfamiljen trängs på åtta kvadrat – så är livet som tiggare i Sverige

Hans fru Cristina tjänade mer pengar på några timmar med att tigga, än vad han gör på en hel dag när han säljer Faktum.

Varför väljer du ändå att fortsätta sälja?

– Att tigga är något skamligt. Vi skulle hellre jobba som vanliga människor gör, inte sitta ner och be andra människor att ge oss pengar för ingenting.

Kommunen arbetar tillsammans med frivilligorganisationer som riktar sig mot fattiga EU-migranter. En av dem är Göteborgs Räddningsmission, som driver en förskola där barnen i familjen gick innan de fick börja skolan. De ordnade även barnens skolgång – och husvagnen som familjen bor i.

– Det är ingen långsiktig lösning. Vi vill inte att barn ska bo i husvagn, självklart inte. Men alternativet är ofta att sova i skogen, säger Ulrika Falk, verksamhetsamordnare på Göteborgs räddningsmission.

►LÄS MER: Anka, 11 år: I Rumänien såg människor ner på oss

Det är just det som håller Costel och Cristina sömnlösa på nätterna. Totalt har sex familjer beviljats boende i husvagn. Kommunen står för notan, och de kräver att boendet är tidsbegränsat. Därför får familjen Stan bara bo kvar i tre månader, eller fram tills mitten av januari. Den lokala kyrkan försöker nu ordna så att de kan få bo kvar så att barnen kan läsa klart vårterminen på skolan där de har börjat. 

– Vi är oroliga och stressade, det kommer att vara i mitten av vintern när vi blir av med boendet, säger Costel Stan.

Den 15 augusti kom han till Göteborg med bussen från Rumänien. Då hade familjen hankat sig fram i flera år på socialbidrag och sporad iska svartjobb i den lilla byn utanför Bacău i den nordöstra delen av landet. För att få ett vitt jobb krävdes en dyr utbildning. En dags arbete mellan sju på morgonen och åtta på kvällen på ett svartbygge gav omkring 80 kronor – och ändå blev han ofta lurad på lönen, berättar han. Han har även sökt jobb som bilförare, men det var svårt att få – eftersom arbetsgivarna såg hans mörkare hy, menar han.

– Ingen tittar på dig i Rumänien om du är rom, säger Costel.

Han anlände till Göteborg för att förbereda familjens flytt, berättar han. När förberedelserna var färdiga i september hämtade han hit dem.

– Jag kom till Sverige och pratade med en person från Serbien som jag betalade för en del i en lägenhet, eftersom jag inte ville att de skulle behöva sova ute. Men när familjen väl kom så ville han inte att vi skulle ha barn där.

Till en början fick hela familjen på fem personer sova i bilen som de hade lånat av en släkting. Bilen ställde de på en parkeringsplats under tiden.

– Det var väldigt trångt och vi kunde inte sova alls. På natten fick vi sätta på motorn för att det skulle bli varmt.

Sammanlagt beviljade kommunen drygt tolv miljoner kronor till hjälpverksamheterna under 2014, varav en stor del tillkom utöver budget. Nästa år ska de bara kosta knappt sju miljoner, enligt social resursnämnds beslut i går.

– Vi tänker fortsätta men se över kostnaderna, som vi alltid behöver göra eftersom det är skattepengar, säger Teresa Woodall på social resursförvaltning.

Hon menar att kommunen kommer att kunna möta behoven.Samtidigt vittnar vissa av verksamheterna om en kraftig ökning av antalet besökare från förra året – och en delvis ansträngd organisation. På dagcentret Famnen har antalet besökare mer än fördubblats, till att ibland ha uppemot 100 besökare samma dag, enligt Susanna Hanell, föreståndare på Famnen. Ökningen har åtföljts av stölder och oroligheter. I oktober inträffade ett upplopp när omkring 60 personer var på plats, men endast två personal, berättar Susanna Hanell. Bakgrunden ska ha varit att en person blev bestulen på en väska med sina id-handlingar och pengar.

– hon.Det här var antagligen droppen som rann över, många blev arga och stod och skrek, säger

Kommunalrådet Dario Espiga (S) uppger att kommunens ambitionsnivå inte kommer att sänkas, och att det är redovisningstekniska orsaker som gör att verksamheterna inte får mer pengar i beslutet.

Costel Stan har nu suttit i entrén till den här butiken i två veckor, och sett samma människor passera förbi. Han hoppas kunna hitta ett mer välbetalt jobb som byggare, för att ha råd med boende åt sin familj.

– Jag har gjort det i åtta år och kan bygga ett hus från grunden, men jag har inget diplom, säger han.

De rum som som han har hittat har begärt 1500 kronor per person.

– Det finns vissa som hyr ett rum på 15 personer och behöver sova där allihop, säger han.

Han kom hit för att kunna ge sina barn en bättre framtid än vad Rumänien kunde erbjuda. Men för att nå dit måste familjen klara vintern.

– Om två månader har jag ingenstans att bo och inget sätt att tjäna pengar, det är därför jag kämpar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro