ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fysikforskare: Glöm vad du lärde i skolan

Stockholm TT · 10 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Resultaten kommer att leda till att skolböckerna får skrivas om. Tidigare har man trott att om man skalade av det ena lagret efter det andra, från atomnivå in till kärnan, så skulle man någonstans hitta den minsta byggstenen i materien. Men någon sådan verkar inte finnas, säger Erik Johansson, professor i fysik vid Stockholms universitet och ansvarig för Atlas-projektets utbildningsdel. Forskarnas hypotes är i stället att den minsta beståndsdelen i universum är en partikelkrock - en process.

Det är med en viss otålighet som de drygt 300 forskare möts i Stockholm för att förbereda Atlas-projektet, där merparten av världens partikelfysiker är engagerade. I närmare femton år har de väntat på att det underjordiska laboratoriet ska tas i drift där det byggs vid Cern utanför Genève. Och det sker inte förrän tidigast om ett år.

De processer som ska skapas i det nya laboratoriet påminner om det som hände under de första ögonblicken efter Big Bang och kan därför ge svar på frågor om hur universum utvecklades. Men framförallt hoppas forskarna slutligen kunna förklara vad materien egentligen består av.

För att ta reda på det slungas svärmar av hundratals miljoner partiklar emot varandra i hastigheter nära ljusets. Med lite tur kolliderar ett par av dem och bildar en ny. Det är just denna process som registreras av detektorn, som för att klara uppdraget innehåller den mest avancerade teknik som finns tillgänglig.

Delar av jätteapparaten finansieras med svenska pengar och byggs av forskare från Stockholms universitet och KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro