ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gå kärlekskurs och få studiemedel - men be

metro · 8 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Studenter pluggar i biblioteket på Stockholms Universitet.

Studenter pluggar i biblioteket på Stockholms Universitet. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Gå kärlekskurs och få studiemedel - men betala själv för spa-utbildningen som ger jobb. M-kritik mot universitetens "flumkurser".

Ta kursen "Te i japansk kultur", plugga "Kemi för båtfolk" - eller varför inte satsa på 10-poängskursen i "Kärlek"?Alla ges de på svenska universitet och berättigar till studiemedel.– Rena flummet. De här kurserna gör ingenting för att stärka ungas anställningsbarhet för framtiden, säger Anna König Jerlmyr (M), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.Hon menar att kurser som betalas av staten och ger rätt till studiemedel borde ha någon form av anknytning till arbetsmarknaden, inte minst i kristider med hög arbetslöshet. Hon tar 10-poängskursen "Kärlek" som exempel.– Vill man veta vad det är kan man väl investera i nätdating istället. Samtidigt finns det bra yrkesutbildningar som inte berättigar till studiemedel - till exempel Privatskolan i Stockholm som utbildar inom spa och där nio av tio går direkt vidare till eget företagande.Örebro universitet, som håller i "kärlekskursen", betonar att lärosätets huvudfokus ligger på programutbildningar med tydlig inriktning mot arbetsmarknaden.– Men vi anser att utbildningssektorn måste kunna rymma även den här typen av kurser, som för övrigt inte alls är flummiga utan har en i högsta grad vetenskaplig anknytning till ämnet filosofi, säger Niklas Jälevik, informationsansvarig.Maria Sundkvist, chef för Högskoleverkets utvärderingsavdelning, konstaterar att det inte är förbjudet för ett lärosäte att ge kurser som kan uppfattas som kuriosa, så länge de håller hög kvalitet, och bygger på "vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet". ANDERS GÖRANSSON

Exempel på "udda" kurser:+ Te i japansk kultur, 7,5 poäng, Stockholms universitet. "Te och speciellt Châdo som konstform presenteras ur ett kulturhistoriskt perspektiv."+ Happiness, 7,5 poäng, Uppsala universitet. "Vad gör oss lyckligare? Kan man medvetet göra sig själv lyckligare?"+ Kärlek, 10 poäng, Örebro universitet. "Vad är kärlek? Kan det vara dåligt? Varför känner vi kärlek?"+ Kemi för båtfolk, 7,5 poäng, Göteborgs universitet. "Vi kommer att behandla olika kemiska aspekter som är relevanta för båtfolk."+ Flärd och film fortsättning, 15 poäng, Stockholms universitet. "Här kommer du att få studera mode, kostym och design inom icke västerländsk film."

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro