ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gå upp tidigt och bli lycklig

Caroline Wetterborg · 16 Sep 2011
Uppdaterad 16 Sep 2011
– Jag har bra morgonhumör och känner mig piggare när jag går upp tidigt. Barnen vaknar tidigt, säger Christina Cortes, 33, lärare från Stockholm med barnen Loke och Hector.

– Jag har bra morgonhumör och känner mig piggare när jag går upp tidigt. Barnen vaknar tidigt, säger Christina Cortes, 33, lärare från Stockholm med barnen Loke och Hector. Foto: Urban Brådhe


Vill du bli smal och lycklig? Gå upp tidigare på morgonen!

klar

Artikellänk är kopierad

Snart helg och många kan njuta av några extra timmar i sängen. Men för din hälsa är det bättre att ställa klockan på sju. En studie från Roehampton University i England visar nämligen att den som är uppe med tuppen är piggare, gladare och smalare jämfört med den som sover längre på morgonen.

– Vi har forskning som pekar på att kvällsmänniskor är mer deprimerade och mer sjuka. Morgonmänniskor är friskare och mindre neurotiska, säger stress- och sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet, Torbjörn Åkerstedt.

I studien i England deltog tusen personer. De som gick upp före klockan sju var mer hälsosamma och kände mindre ångest och oro än övriga deltagare. Nattugglorna, som gick och lade sig sent och sov längre på morgonen, hade sämst hälsa, enligt forskarna.

– Kvällsmänniskor har ett dygn som är längre än 24 timmar, deras biologiska klocka pressar dem och de sover mindre och är mer trötta. Lösningen kan vara ett jobb som startar senare eller att behandla med ljus, säger Torbjörn Åkerstedt.

FOTNOT: FORSKARNA INTERVJUADE 1 100 MÄN OCH KVINNOR OM DERAS HÄLSA OCH SÖMNVANOR

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro